Slobodno vreme
Tehnologija
Nokia 6210 Navigator
03.09.2008. 12:00
Izvor: Bench market
Nokia 6210 Navigator
Masa uvek pobeđuje. Moglo bi se konstatovati na kraju jednog rata i segmentacije tržišta uređaja koji se nose uvek i svuda sa sobom. Bilo je tu običnih telefona, pametnih telefona, PDA uređaja sa Windowsom i Palmom. Sve se to vremenom mešalo, ali je mobilni telefon uvek igrao glavnu ulogu. U startu ne možda najkvalitetnije rešenje, ali masovnost mobilnih telefona ih je uvek držala u centru pažnju i pametni telefoni su postajali sve bolji i bolji. PDA uređaji, iako generalno bolja rešenja za prezahtevne korisnike, vremenom su morali da "skinu" neke ideje sa mobilnih telefona. Pa tako poslednja generacija onih ambicioznih PDA uređaja ima manje dimenzije i, donekle, optimizovan softver za korišćenje jednom rukom - onako kako se koristi mobilni telefon. Generalno gledano, sve ove varijacije na temu uređaja su imale greške u evoluciji i ponekad čak bile na klimavim nogama, ali se posle nekoliko godina može slobodno reći da su se uređaji kako bazirani na mobilnim telefonima, tako i na PDA uređajima izvukli i postali nešto što u stvari želite da imate, a ne da imate samo zato što je poslednji krik tehnike ili što vaš posao to prosto zahteva. Rekli smo da masa uvek pobeđuje, a pod time smo mislili da se koncept mobilnog telefona na kraju morao zadržati. Tako je i bilo očekivano, tako je verovatno i najbolje - mobilni telefon je ono što se ipak najviše koristi tokom dana od ovih razno-raznih gedžeta za koje više jedva možemo da nađemo štekere po kući da napunimo njihove baterije koje sve kraće traju.
Danas na testu imamo Nokiu 6210 Navigator, koja je direktan naslednik Nokie 6110 Navigator. O čemu se tu zapravo radi? Naime, Nokia 6110 je bila ništa drugo nego Symbian mobilni telefon sa GPS prijemnikom - ni prvi ni poslednji. Nokia je dodala softver Route 66 na ovaj telefon i rešila da ga nazove Navigator. U principu, ideja je bila pošetana, ali ne dovoljno jaka i efikasna. 6110 se prodao u malom tiražu, a posle samo godinu dana, mahom skupljanja prašine po rafovima, Nokia se odlučila za direktnog naslednika - 6210 Navigator. Ovaj telefon ima dodatak Navigator iz dva razloga. Prvi je da se on ne bi mešao sa prastarim i predobrim 6210 modelom koji je i dalje jedan od telefona sa najboljim ležanjem u ruci, oblikom, veličinom i klikom tastera, kao i trajanjem baterije od minimum 7 dana. Drugi je razlog da Nokia svoj novi 6210 pokuša da u "moru" drugih Symbian uređaja istakne i da on pokuša da ostvari malo bolje prodajne rezultate nego što je to uradio prethodnik.
Način na koji to Nokia pokušava da uradi ovoga puta nije Route 66. Ono što su finci ovoga puta uradili jeste besplatna šestomesečna pretplata na Nokia Maps, što bi, valjda, trebalo ovaj telefon da učini navigatorom i nečim specijalnim. Direktni da budemo, sumnjamo da je to neki efikasan potez i 6210 Navigator se čini običnim Symbian telefonom sa GPS prijemnikom. Mi se pitamo ima li u tome išta loše i treba li Nokia ovoliko da se "trudi" i izmišlja rupu na saksiji. U svakom slučaju ne. Ma kako se 6210 zvao, mi ćemo na njega obratiti pažnju kao na bilo koji drugi telefon, sa svojim manama i vrlinama, mogućnostima i ograničenjima.