Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Miš koji možete zakačiti za laptop
05.09.2008. 12:00
Izvor: B92
Miš koji možete zakačiti za laptop
Veliki broj ljudi radije koristi miša nego touchpad na laptopu, ali im se često dešava da zaborave da ga ponesu. Vodeći računa o potrebama korisnika notebookova Logitech je napravio inovativnog bežičnog laserskog miša - V550 Nano.
"Da bi ispratio zahteve za većom pokretljivošću, miš V550 nudi set mogućnosti koje olakšavaju upotrebu u pokretu. Kad prelazimo iz kuhinje u dnevnu sobu ili iz kancelarije idemo na sastanak, više ne moramo da biramo da li ćemo poneti miša ili šolju kafe", rekao je Rori Duli, stariji potpredsednik i generalni menadžer odeljenja za kontrolne uređaje kompanije Logitech.
V550 Nano bežični miš za prenosne računare napravljen je tako da svom vlasniku pruži veću udobnost i efikasnost pri radu. Ergonomski je dizajniran, a delovi na koje naleže ruka napravljeni su od mekane gume. Uvek je spreman za rad, a to ostvaruje kroz dva sistema: "zakači i ponesi" i "uključi i zaboravi".
Perfektno funkcionisanje sistema "zakači i ponesi" obezbeđuje neupadljivi priključak koji omogućava da bukvalno zakačite V550 miša za laptop i ponesete ga. Za "uključi i zaboravi" sistem zadužen je minijaturni USB prijemnik, toliko mali da, kad ga jednom priključite na računar, možete da zaboravite na njega. Nano prijemnik gotovo da je u ravni sa računarom (samo 8 mm van konektora), tako da ne mora da se isključuje iz laptopa.
Sa povećanom pokretljivošću raste i zabrinutost za trajanje baterije. Novom V550 mišu baterija traje do 18 meseci i trenutno je jedini bežični Logitech miš sa tom mogućnošću. V550 Nano automatski se gasi kad je prikačen na nosač ili kad je Nano prijemnik vraćen u njega i tako dodatno štedi bateriju.
Skrol točkić okreće se bez zadrške, a pritiskom na njega menja se način rada, čime se postiže precizniji pregled slajdova ili fotografija. Dodatno dugme, koje se nalazi ispod skrol točkića, omogućava prebacivanje sa aplikacije na aplikaciju (posle instalacije besplatnog softvera sa adrese www.logitech.com/downloads).
S obzirom na to da se prenosni računari često koriste u sredinama sa povećanim bežičnim saobraćajem, Logitechova napredna bežična tehnologija koja radi na 2,4 GHz obezbeđuje stabilan i jak signal koji eliminiše kašnjenja i prekide tokom rada. Smetnje su smanjene, jer ova tehnologija obezbeđuje 300 puta bržu razmenu podataka između miša i prijemnika nego standardna bežična tehnologija koja radi na 27 MHz.
Miš V550 Nano proizvodi se u dve boje – sivoj sa srebrnim akcentima i srebrnoj sa plavim akcentima. Svi koji ga kupe dobijaju i dva nosača, u srebrnoj i crnoj boji, za funkciju "zakači i ponesi". Kada se pojavi na tržištu (što bi trebalo da bude "ovih dana") trebalo bi da košta oko 50 evra.