Slobodno vreme
Tehnologija
„Navigon 7210“ za gradske gužve
12.09.2008. 12:00
Izvor: Blic
„Navigon 7210“ za gradske gužve
Sve je više mobilnih telefona koji zahvaljujući GPS čipu mogu da vas odvedu do cilja, ali usavršavaju se i sami navigacioni sistemi. Na njihovom ekranu koji reaguje na dodir danas možete da dobijete informacije o situaciji na putevima, o vremenu, ali i turistička obaveštenja. Na Međunarodnoj izložbi elektronike u Berlinu (IFA) prikazani su modeli koji do Nove godine treba da se pojave na tržištu.

Novi IFA navigacioni sistemi
Za razliku od prvih mobilnih navigacionih sistema, čiji su korisnici bili zadovoljni kada su geografske karte bile aktuelne a uputstva razgovetna, današnji aparati imaju mnoštvo dodatnih funkcija, ali je proizvođačima osnovni cilj da korisnici bezbedno stignu do cilja.
Zbog toga su ekrani znatno širi nego ranije, čime se obezbeđuju preglednost i neophodan manevarski prostor za aktiviranje komandi vrhovima prstiju. Za bezbednost u saobraćaju zadužen je pomoćni uređaj koji upozorava na radare i opasne deonice puta.

LG KM 380
Za razmažene uši: Mobilni telefon KM 380 na preklop služi ne samo kao telefon već i kao kvalitetan MP3 plejer, koji će odgovarati i najzahtevnijim korisnicima. U saradnji sa poznatim proizvođačem haj-faj uređaja „Mark Levinson“ LG je razvio posebnu tehniku zvuka.
Što se tiče kvaliteta digitalnih fotografija, ovaj telefon sigurno ne spada među najbolje, jer kamera ima svega 1,3 megapiksela. Slike i muzika čuvaju se u memoriji od 25 megabajta i na mikro SD memorijskoj kartici. Za razmenu podataka su na raspolaganju blutut, USB-2.0 priključak i GPRS za mrežu mobilne telefonije. Cena: oko 170 evra.

„Motorola Motozine ZN 5“
Kad su rešili da naprave ovaj model telefona, u „Motoroli“ su pre svega imali na umu one koji vole mnogo da fotografišu. „Motozine ZN 5“ je napravljen u saradnji sa „Kodakom“ i ima kameru od pet megapiksela sa autofokusom i „ksenon“ blicom. Ako želite, možete svoje fotografije da pošaljete direktno na razvijanje, bilo preko GPRS-a (Edge), WLAN-a ili blututa. Za prezentaciju u dnevnoj sobi na raspolaganju vam je TV priključak. ZN 5 emituje MP3 muziku i muziku sa radija. Ima internu memoriju od 350 megabajta, koja može da se proširi na četiri megabajta, ako imate mikro SD memorijsku karticu. Za sada još nema podataka o ceni.

LG KC 550
Model KC 550 namenjen je fotografima amaterima. Ima kameru sa rezolucijom od pet megapiksela i kvalitetnim „šnajder-krojcnah“ objektivom sa autofokusom. Maksimalna ISO osetljivost je 800. Pr-aktičan je stabilizator slike i LED blic. Uređaj snima video-filmove sa rezolucijom 720x480 piksela i 30 slika u sekundi. Ovaj mobilni telefon ima priključak za TV, a posredstvom blututa šalje fotografije direktno na kompatibilni štampač. Cena: oko 250 evra

„Navigon 7210“
„Navigon 7210“ je pravi mobilni navigacioni sistem za gradsku gužvu. U složenim saobraćajnim situacijama možete da se oslonite na pomoćni uređaj koji vas na vreme upozorava da skrenete u odgovarajuću traku. Na širokom displeju od 4,3 inča „navigon 7210“ prikazuje znamenitosti i orijentacione punktove u tri dimenzije. Reaguje na dodir i govor.
TMC tehnologija vam omogućava da izbegnete saobraćajnu gužvu. Sastavni deo standardne opreme su uređaj za vanredne situacije (zahvaljujući kome, recimo, možete da nađete bolnicu ukoliko vam je potrebna), blutut hendsfri i mape Evrope.

„Garmin nuvi 550“
Najnoviji „Garminov“ model je zaista univerzalan. Bilo da vozite kola ili bicikl, bilo da plovite čamcem ili se šetate, on će vas sigurno odvesti do cilja. Funkcije se menjaju dodirom prsta. „Garmin nuvi 550“ ima displej od 3,5 inča, vodootporan je i zaštićen je od UV zraka.
Izuzetno realan prikaz okolnih brda i brežuljaka olakšavaju orijentaciju. TMC tehnologija i 33 mape istočnoevropskih i zapadnoevropskih zemalja omogućavaju korisnicima prijatnu vožnju. Cena: oko 400 evra. CDC/MA

„TomTom Go 940 Live“
Najnoviji model iz serije „tomtom go“, dobiće dodatak „live“. Ovaj mobilni telefon obuhvata nekoliko specijalnih usluga, između ostalog obaveštavanje o vremenu i cenama benzina. Zahvaljujući ovom modelu, usluga „HD Traffic“ za informacije o saobraćaju, koja je do sada bila dostupna samo u Holandiji, biće aktivirana i u ostalim zemljama. Cena: oko 600 evra