Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
U trendu je imati profil na Facebooku
17.09.2008. 12:00
Izvor: B92
U trendu je imati profil na Facebooku
Većina mladih u Srbiji smatra da onaj ko nema profil na popularnoj mreži “Facebook” nije u trendu, pokazuju rezultati istraživanja "Mladi i nove tehnologije među mladima".
Jasna Milošević Đorđević iz agencije Stratedžik marketing koja je u avgustu sprovela istraživanje među mladima uzrasta 15 do 25 godina rekla je na konferenciji za novinare da su najpopularnije sajtovi za mlade upravo socijalne mreže “Facebook” i “Myspace”.
Prema njenim rečima, od 30 odsto ispitanika koji svakodnevno koriste Internet čak 61 odsto njih ima profil na popularnoj mreži “Facebook” a 37 odsto na sajtu “Myspace”
Mladi ”Facebook” shvataju kao ozbiljan i sveobuhvatan sajt koji im omogućava da komuniciraju sa osobama koje žive daleko, pomoću kojeg mogu da nađu srodne duše po hobiju i interesovanjima, na kojem se zabavljaju a navode i da su oni koji nemaju profil "aut".
Milošević Đorđević je istakla da mladi takođe uočavaju da ima dosta lažnih profila i predstavljanja, da zbog korišćenja ovakvih sajtova manje uživo komuniciraju sa društvom a kao negativno ocenjuju i stvaranje zavisnosti od tog sajta.
Istraživanje "Mladi i nove tehnologije među mladima" urađeno za nevladinu organizaciju IREX Promedija pokazuje da većina mladih sve manje provodi slobodno vreme gledajući televiziju a sve više pretražujući Internet.
Navode da im je televizijski program nedovoljno atraktivan a kažu i da bi uveli više raznovrsne muzike, edukativnih i dokumentarnih emisija, emisija o dešavanju u gradu, bolji filmski program i kraće reklame.
Milošević-Đorđević je kazala da mladi radio posmatraju kao zastareli medij a da samo 34 odsto njih svakodnevno čita štampu i dodala da generalno postoji trend da mladi ne vole politiku, analitičke tekstove i da bi pisanje štampe promenili tako što bi ubacili više tekstova o gradskim dešavanjima i humora.
Istraživanje je pokazalo da oko 30 odsto ispitanika koristi Internet i da se informiše putem Interneta kao i da postoji razlika između mladih koji se tako informišu i onih koji koriste televiziju, štampu i radio za informisanje.
Internet se najviše koristi za mejlove, pretraživanje, čitanje vesti, skidanje muzike, komunikaciju, filmove, igranje igrica, bankarske usluge i onlajn kupovinu.