Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Čist PC u pet koraka
19.09.2008. 12:00
Izvor: Alo
Čist PC u pet koraka
Prašina i prljavština mogu da utiču na kvar kompjutera ili nekog njegovog dela, pa bi zato bilo pametno da jednom u nekoliko meseci obavite generalno čišćenje. Alo! otkriva: Kako da najbrže, najjeftinije i najsigurnije očistite kompjuter
Ako spadate u one nesrećnike kojima već izvesno vreme „trokira“ kompjuter, resetovali ste ga i reinstalirali programe više puta, postoji velika verovatnoća da se vaš računar bukvalno guši u prašini. Kompjuteri zbog sistema za hlađenje i elektriciteta privlače prašinu. „Alo!“ je za vas pripremio nekoliko saveta kako da kompjuter oslobodite prljavštine, a da pri tom zaobiđete servis i ne oštetite računar.

1. Isključite periferne uređaje
Najbitnije je da prvo ugasite računar i odvojite sve periferne uređaje: monitor, tastaturu, miš i ostale. Ovo je važno da biste isključili svaku mogućnost potencijalnog kvara računara.

2. Vodom do blistavog monitora
Većina korisnika danas ima LCD monitor, koji ni u ludilu ne smete da čistite sredstvima za pranje stakla, niti bilo kakvim drugim agresivnim sredstvima (za pranje prozora, na primer). Najbolje je da kupite maramice za tu namenu ili neko specijalizovano sredstvo za čišćenje LCD monitora.
Ako trenutno nemate navedena sredstva ili para da ih kupite, za početak će vam poslužiti i malo vode. Sredstvo nanesite na čistu pamučnu krpu, kojom ćete obrisati ekran. Plastiku monitora možete da očistite i vlažnom krpom ili specijalizovanim sredstvom.

3. Čišćenje tastature
Tastaturu prvo okrenite naopačke i blago protresite, kako bi ispale mrvice i druga prljavština zaglavljena između tastera. Za izvlačenje upornije prašine je odličan alat komprimovani vazduh u sprejevima. Tastere je preporučljivo brisati vlažnom pamučnom krpom ili krpom natopljenom tečnošću za plastiku.

4. Da miš ponovo blesne
Kada čistite neke od modernih miševa, važno je da dobro očistite pokrivač optičkog senzora, jer se tamo skuplja najviše prljavštine, koja direktno utiče na funkcionalnost miša. Oni koji imaju stare miševe sa kuglicama moraće da ih rasklope i izvade kuglicu da bi je očistili. Dobar alat za to su štapići sa vatom ili čačkalice.

5. Usisivač za kućište
Najosetljiviji deo posla je čišćenje kompjutera unutar kućišta. Otvorite kućište i glomazne komade prašine pokupite mini-usisivačem za kuhinjske mrvice, sa umanjenom snagom. Posle toga, komprinovanim vazduhom izbacite prašinu sa teže dostupnih mesta.
U slučaju da ima previše prljavštine, ponovite korak sa minijaturnim usisivačem. Prilično je važno da očistite ventilatore komprinovanim vazduhom jer oni ne smeju da prestanu da rade, a najviše su izloženi prašini.

SAVET PLUS
Ni slučajno nemojte koristiti nikakva tečna sredstva za čišćenje unutar računara i posebno obratite pažnju na kablove