Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Penguin Panic za paniku
26.09.2008. 12:00
Izvor: Personal magazin
Penguin Panic za paniku
Sajber kriminalci se u poslednjih par nedelja, mogu prepoznati po slanju zaraženih email-ova sa naslovima poput “Virtual iPhone games!”, “Take a break!”, “Apple: The most popular game!”, “Virtual iPhone toys!” i “Beet my score! (7000 points)!”, upozorava britanska kompanija Sophos.
Hakeri ovim putem nastoje da iskoriste popularnost iPhone igrice i da zaraze korisničke računare koji rade na Windows-u. Mail u attachment-u sadrži fajl koji se zove Penguin.Panic.zip, i koji se predstavlja kao verzija penguin-starring platform igrice za Apple iPhone. U stvarnoj igrici, pingvin skače sa jednog ledenog brega na drugi, izbegavajući padajuće stalaktite - sjajna zabava koja sledi Super Mario tradiciju. Međutim prikačen fajl nosi nešto što i nije tako zabavno.
U pitanju je Troj/Agent-HNY Trojanski konj. Sophos napominje da ovaj Trojanac radi samo na Windows računarima. Iz laboratorije potvrđuju da nisu videli još ni jednu verziju koja radi na Mac OS X, Apple iPhone ili drugim mobilnim uređajima.
Sophos savetuje korisnicima anti-virusnih proizvoda drugih vendora da update-uju zaštitu ukoliko je dostupna.
Sledi prikaz jednog tipičnog malicioznog email-a poslatog u ovoj kampanji:
Igrice su naravno popularne među i starijom i mlađom populacijom danas. Trenutno je podignuta velika prašina oko igrica na novom Apple iPhone-u, pogotovo zbog novog AppStore-a i poboljšane verzije uređaja koje mogu da prate najnovije Nintendo igrice danas.
Hakeri su iskoristili ovaj iPhone fenomen i iskoristili ga kao odskočnu dasku u procesu širenja zaraze korisnika. Sigurno postoje oni koji su igrali Penguin Panic na njihovim Apple iPhone ili drugim portable uređajima, i koji bi bili radi da imaju istu igricu na njihovom Windows računaru. Ovaj put obratite specijalno pažnju, jer je u pitanju zaraženi fajl a ne Vaša igrica.