Slobodno vreme
Tehnologija
Čistite računar triput godišnje
03.10.2008. 12:00
Izvor: 24 sata
Čistite računar triput godišnje
Nemali broj kvarova ili bar zastoja u radu računara izazvan je velikom količinom prljavštine i mrvica koje se nalaze u kućištu, tastaturi ili mišu
Gomilanje prašine u računaru je veoma česta pojava zbog specifičnog sistema hlađenja (kuleri), ali i činenice da se deo prostorije u kojoj se računar nalazi često zanemaruje, jer prljavština koja se ne vidi i „ne smeta”. Obedovanje ispred računara takođe je razlog brojnih mrvica u tastaturi i kućištu, ali i činjenice da za istom mašinom radi više ljudi.
Da do neželjenih posledica ne bi došlo, dovoljno je tri puta godišnje otvoriti računar i organizovati generalno čišćenje. Za to je potrebno imati šrafciger, mali usisivač, kompresovani vazduh u vidu spreja, vatu, meku krpu i malo vode.
Treba podsetiti da se računar čisti samo u slučaju kad su i monitor i kućište isključeni iz struje. Najbitnije je dobro očistiti kućište. Ono se otvara šrafcigerom i najkrupniji komadi prašine se veoma obazrivo čiste usisvačem, ali uključenim na minimalnu snagu. Nipošto ne treba crevom usisivača pritiskati po unutrašnjosti kućišta da se ne bi pokidali kablovi ili uništila brojna kola. Za sve sitnije detalje je idealan kompresovani vazduh u spreju, koji se može kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj računarskoj radnji. Sprejom se lako čiste i najsitnije čestice u kućištu, ali je idealan i za čišćenje tastature i najsitnijih šupljina između tipki.
Kad je reč o monitoru, tu takođe treba biti veoma obazriv. Obavezno koristiti mekane krpe i tečnost koja se takođe može kupiti u specijalizovanim radnjama, ali i voda može da posluži. Čišćenje miševa sada skoro da nije neophodno jer se više i ne koriste miševi sa kuglicama, koje su se lako prljale pa su ljubitelji „pucačina“ pre svakog startovanja igrice morali pažljivo da ih čiste vatom i alkoholom.