Slobodno vreme
Tehnologija
Ekonomični noviteti iz “Nisana”
08.10.2008. 12:00
Izvor: Autobrief
Ekonomični noviteti iz “Nisana”
"Nisan" (Nissan) na Salonu automobila u Parizu sledećeg meseca predstavlja model "Pikso" (Pixo) i koncept "Nuvu". Reč je o malim gradskim automobilima.
"Nuvu" je studija koja prikazuje "Nisanovo" viziju urbanog automobila koji bi trebao da se pojavi na ulicama velikih gradova do 2015. godine. Koncept sadrži puno tehnologije koja će biti prvi put zvanično predstavljena u proizvodnoj verziji "Nisanovog" automobila na električni pogon na Salonu u Tokiju početkom sledeće godine.
Mali "Nuvu" (2+1) sa dužinom od 3 metra, visinom od 1,7 metara iširinom 1,55 metara pružiće dovoljno mesta u kabini za dve odrasle osobe plus ostavni prostor. Uz to, dostupno će biti i treće sklopivo sedište.
"Pikso" će biti najmanji model u ponudi "Nisana" na evropskom tržištu. Reč je o hečbeku sa petorovrata pozicioniranom odmah ispod modela "Mikra" (Micra), a glavni aduti su mu pristupačna cena i niska potrošnja.
Pokretaće ga motor od jednog litra sa automatskim menjačem sa četiri stepena prenosa, a početak prodaje zakazan je za proleće 2009. godine. Automobil će se proizvoditi u "Suzukijevoj" fabrici u Indiji gde se već sklapa model Alto.
"Nisan" u Parizu takođe predstavlja nove motore koji smanjuju potrošnju i emisiju štetnih gasova. Ovi motori će se ugrađivati u monovolumen "Nout" (Note) koji je dobio fejslift u vidu nove rešetke hladnjaka, modernijih branika i farova.
Motori su štedljiviji, a najveći napredak se vidi u očuvanju životne
sredine. Kod dizelaša od 1,5 litara emisija štetnih gasova smanjena je sa 135 na 119 grama po kilometru, dok je kod benzinca zapremine 1,4 litra smanjena sa 150 na 139 grama po pređenom kilometru.