Slobodno vreme
Tehnologija
Jugo na struju
27.10.2008. 12:00
Izvor: Autobrief
Jugo na struju
Kompanija Globus auto iz Pančeva, predstavila ja na 8. međunarodnom sajmu automobila u Novom Sadu dva modela vozila na električni pogon koji su proizvedeni u Srbiji.
Prema rečima direktora Globus auta Stanka Kovačevića, reč je o dva tipa vozila - jedan elektromobil je redizajnirani Jugo Koral, dok je drugi nastao u razvojnom centru Globus auta u Debeljači i prototip je taksi vozila.
"Mi smo sa fabrikom Zastava napravili ugovor o proizvodnji redizajniranog modela Jugo Koral i pretvorili ga u elektro pogon kao vozilo za grad", rekao je Kovačević.
Oba modela imaju prednju vuču i maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat. Radijus kretanja iznosi oko 130 kilometara, snaga motora je 4,5 kilovata, a vreme potrebno za punjenje baterija iznosi od četiri do šest sati.
Kovačević je najavio da bi proizvodnja oba modela u pogonu kompanije u Debeljači trebalo da počne do kraja ove ili početkom 2009. godine, a predviđeno je da probne serije iznose oko 100 elektromobila oba modela.
Tokom sajma automobila u Novom Sadu redizajnirani Jugo Koral može se kupiti po pretplatnoj ceni od 10.000 evra, a vreme isporuke je mart 2009. godine. Prototip taksi vozila na elektropogon u pretprodaji košta 15.000 evra.
Pogon u Debeljači otvoren je 3. aprila ove godine u kooperaciji sa kineskim partnerima, a njegova ukupna investiciona vrednost iznosi 52 miliona dinara.
Prema rečima direktora Globus auta Stanka Kovačevića, sa kineskim partnerima je sklopljen ugovor o organizovanoj montaži vozila u Srbiji. Delovi se uvoze iz Kine, a vozila se plasiraju na tržište Srbije sa našim brendom.
Pored sklapanja sopstvenih modela automobila, u planu je i montaža elektroautobusa i minibusa za gradski prevoz, koji bi trebalo da razvijaju maksimalnu brzinu do 85 kilometara na sat, sa radijusom kretanja od 160 do 400 kilomatara.
Prema rečima Kovačevića, Globus auto planira da u drugoj polovini 2009. godine napravi fabričku halu od 15.000 kvadratnih metara sa dve montažne linije, godišnjeg kapaciteta od 20.000 vozila, čime bi broj zaposlenih bio povećan sa sadašnjih 20 na oko 100.
Prema planu kompanije, na Sajmu automobila u Beogradu biće predstavljeno vozilo Sedan na elektro pogon izrađeno po evropskim standardima. Vozilo će biti luksuzno opremljeno, sa četiri ili pet vrata.