Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Četiri jednostavna koraka da osvežite zastareli prenosnik
Produžite život starom laptopu
29.10.2008. 12:00
Izvor: Alo
Produžite život starom laptopu
Od trenutka kada su prvi put prikazani javnosti, prenosni računari predstavljaju prestižno tehničko pomagalo, bez obzira na to da li se radi o laptop ili takozvanim noutbuk računarima.
Lakše ih je koristiti u stanu, lakše ih je preneti na drugu lokaciju, ali su upravo iz tih razloga i veoma skupi. Većina ljudi koja je pre izvesnog vremena „od usta odvajala“ da bi došla do laptopa, teško pada da se odvoje od svog preplaćenog elektronskog čeda koga je pregazilo vreme. „Alo!“ je za vas potražio odgovor kako da udahnete novi život starom prenosnom računaru i sledeću kupovinu odložite za još koju godinu.
Prenosne računare odlikuje nešto duži radni vek od stonih računara, a pored manje zahtevnih zadataka koji se pred njih postavljaju, u prilog im ide i činjenica da se radi o proverenim, brendiranim proizvodima, čije su konfiguracije složili i testirali najveći stručnjaci, kojima je bio cilj što manji broj eventualnih kvarova. Ipak, nakon nekoliko godina vernog služenja i prenosni računari znaju da pokažu znakove umora. Korisnici sa većim prohtevima (igranje igara i obrada videa), tada najčešće krenu u potragu za novim računarom. Međutim, ako je to neko ko nema velike prohteve, uz dve-tri nadogradnje možete omiljenom laptopu da produžite život za još koju godinu.
Prvo i osnovno što bi trebalo da uradite je da povećate količinu RAM memorije. Prenosni računari najčešće imaju jedan ulaz (slot) namenjen za povećanje memorije i obično je smešten tako da korisnik može sam da izvede celu operaciju. Postoji mogućnost da je taj slot za proširenje već zauzet, pa u tom slučaju, izvadite stari memorijski čip i zamenite ga novim i jačim. Cene memorija za laptopove su sada toliko niske, da vam to sigurno neće predstavljati finansijski zahtevnu operaciju, a mi vam preporučujemo DDR2 ili DDR3 vrste. Ako je vaš prenosnik star više godina, važno je da ustanovite koju vrstu memorije tačno koristi. To možete da otkrijete uz pomoć jednostavnog i besplatnog programa pod nazivom CPUID, koji samo treba da skinete sa interneta. Ulaz (slot) za memoriju se nalazi sa donje strane računara i gotovo ga je nemoguće promašiti. Kod nekih laptopova ćete slot morati da otvorite uz pomoć šrafcigera, a ako vam se to čini prekomplikovanim, uvek možete da potražite pomoć ovlašćenog servisa.
Druga stvar koju možete da uradite za produženje života prenosnika je zamena hard diska. Pre nego što to izvedete, potrebno je da sačuvate podatke sa starog diska, koji se nalazi u laptopu. Hard diskove takođe možete da zamenite u kućnoj radinosti, na većini prenosnih računara. Za to vam je potrebno samo da konsultujete priručnik koji ste dobili uz računar.
Zamena hard diska, sama po sebi, pokreće i treći korak za revitalizaciju starog računara, a to je reinstalacija operativnog sistema. Kada budete radili reinstalaciju, treba da znate da se korisnicima savetuje da se zadrže na sistemu koji je originalno bio instaliran na računaru. Za to postoji razlog! Primera radi, instalacija Windows Viste (ako uopšte i uspete da je instalirate), na računaru starom nekoliko godina, neće dati nikakva poboljšanja u performansama.
Nakon instalacije operativnog sistema, predlažemo da na računar instalirate samo neophodne programe, a nepotrebne servise i programe koji dolaze sa operativnim sistemom, slobodno isključite, jer će vam samo opterećivati memoriju i usporavati rad računara.
Laptop bi trebalo prvo očistiti. Prenosni računari skupljaju prašinu isto kao i stoni, i trebalo bi ih čistiti svakih nekoliko meseci. Taj postupak će verovatno utišati i ventilatore koji su od nakupljene prašine tokom godina postali glasniji. Bolje hlađenje obezbeđuje i stabilniji rad računara, kome ne preti opasnost od pregrevanja.