Slobodno vreme
Tehnologija
Lexus potvrdio proširenje game kompaktnim vozilom
03.11.2008. 12:00
Izvor: Autobrief
Lexus potvrdio proširenje game kompaktnim vozilom
"Tojotin" luksuzni brend i podružnica "Leksus" (Lexus), namerava da lansira mali model automobila koji će se suprotstaviti BMW-u serije 1 i "Audiju" A3. Leksusov mini kompakt neće biti za američko, već za evropsko tržište u kom Leksus nastoji da se što pre prilagodi strogim zahtevima Evropske unije po pitanju emisije ugljen dioksida. "Leksusov" cilj je da do 2015. godine dostigne prodaju od 150.000 vozila u Evropi, a novi kompakt bi imao veliku ulogu u ostvarenju tog plana.
Glavni menadžer "Leksusa" za Evropu, Tadaši Arašima, u intervjuu za nemački Wirtschafts Woche, potvrdio je da će njegova kompanija izbaciti na tržište manji i štedljiv automobil, ali je i naglasio da "Leksus" namerava da zadrži svoju lidersku poziciju u segmentu premijum hibridnih modela. Vreme dolaska kompakta na evropsko tržište nije spomenuto.
"Leksus" je planirao da zajedno sa svojom majčinskom kompanijom "Tojota" na svetsko tržište plasira između 50.000 i 60.000 hibrida, dok je cilj da se do 2010. godine ova brojka popne na 100.000 hibridnih automobila.