Slobodno vreme
Tehnologija
Prvi Subaru bokser dizel motor
07.11.2008. 12:00
Izvor: Moj auto
Prvi Subaru bokser dizel motor
Prvi Subaru dizel motor u bokser konfiguraciji ugrađen je u Forester, Legacy i Outback modele za 2009. godinu, namenjene evropskom tržištu. Namera Subarua je da ovaj motor predstavlja okosnicu proboja na evropsko tržište. U budućnosti se planira ugradnja BOKSER DIZEL motora i u druge modele.
Kiparska firma „Nikos C. Katamis S&M Ltd” koja je zvanični distributer vozila Subaru za Srbiju i Crnu Goru od 2005. godine, predstavila je po prvi put u Srbiji SUBARU BOKSER DIZEL - prvi dizel motor na svetu sa horizontalno postavljenim cilindrima koji je konstruisan za ugradnju u putnička vozila.
Ovaj novi pogonski agregat ne samo da je zadržao prednosti tipičnog dizel motora, već nudi dodatno usavršene performanse koje je Subaru predvideo za ovu, najnoviju konsktrukciju motora.
Evropa je oduvek poznata po svojoj naklonosti automobilima, pri čemu dizel motori stiču sve veću popularnost na tom tržištu zbog svoje ekonomičnosti i pouzdanosti. Subaru se čvrsto opredelio za razvoj dizel motora, a da pritom nije žrtvovao sve ostale prednosti koje ga čine prepoznatljivim kod kupaca. Da bi zadovoljio zahteve današnjih klijenata, poduhvat ugradnje BOKSER DIZEL motora u putničke automobile postao je glavni izazov sa kojim se Subaru suočio i koji je posle nekoliko godina istraživanja i razvoja sopstvenih inženjera uspeo da reši.
Subaru Boxer Diesel karakterišu kompaktnost i mala težina, što je omogućeno visokom krutošću dobijenom od horizontalno postavljenog motora i korišćenjem cilindričnog bloka od legure aluminijuma. Druga ključna osobina je bešumnost ovog motora, koju su omogućili suprotno postavljeni klipovi čime se ukidaju sile inercije i stvaraju rotacije bez trenja, koje redukuju vibracije. Povrh svega toga, Subaruov Boxer Diesel pruža odličan odziv na
ubrzanje, čime omogućuje sportsku vožnju, uz istovremenu izuzetno ekonomičnu potrošnju goriva i nisku emisiju štetnih materija.

Subaru Boxer Dizel: Glavne odlike
- Tip motora: Horizontalno postavljeni četvotocilindrični DOHC sa 16 ventila turbo diesel
- Zapremina: 1998 cc
- Maksimalna snaga : 108 kW (147 PS)/3600 rpm - 110 kW (150 PS)/3600 rpm (Leg/Out)
- Maksimalni obrtni moment : 350 Nm /1800-2400 rpm
- Emisija ugljen-dioksida : 167 g/km - 152 g/km (Leg/Out)
- Sistem za ubrizgavanje goriva: Common rail type
- Tip turbine: Sa varijabilnim otvorom turbo-punjača