Slobodno vreme
Tehnologija
Chevrolet Volt - vozilo koje će promeniti auto-industriju
10.11.2008. 12:00
Izvor: Autoblog
Chevrolet Volt - vozilo koje će promeniti auto-industriju
U „Dženeral motorsu” tvrde da je u pitanju vozilo budućnosti, pogotovu ako se ima u vidu sve učestaliji rast cena energenata koji se koriste za pokretanje automobila, kao i sve pesimističnija predviđanja o rezervama nafte i gasa. Zato su se u ovoj kompaniji odlučili da ulože napore za industrijsku proizvodnju vozila koje ne bi bilo zavisno od ovih izvora energije.
- „Volt” simbolizuje okrenutost kompanije ka budućnosti. To podrazumeva zaokret ka najsavremenijoj tehnologuiji, uzbudljiv dizajn i brz i efikasan proces proizvodnje - izjavio je na predstavljanju „volta” Rik Vegoner, predsednik „Dženeral motorsa”.
„Volt” je automobil sa četiri sedišta koji može da pređe do 65 kilometara samo sa električnim napajanjem, a oko 650 kilometara ako koristi generator koji sagoreva gas za punjenje jonsko-litijumske baterije. Jedno punjenje baterije, kaže se u saopštenju kompanije, koštaće manje nego šoljica kafe u restoranu, a godišnje će trošiti manje energije nego prosečan kućni frižider.
Iz „Dženeral motorsa” nisu objavili koliko će vozilo koštati u komercijalnoj prodaji. „Volt”, će imati oko 150 konjskih snaga i moći da razvije maksimalnu brzinu od 165 kilometara na čas.
Standardna oprema kojom će biti opremljen podrazumeva tač-skrin displej, na kojem će moći da se, u toku vožnje, dobiju sve informacije o automobilu, blutut priključak za mobilni telefon, a vozači će biti u mogućnosti da prilagode svojim potrebama instrument tablu, koja će se nalaziti na LCD ekranu.