Slobodno vreme
Tehnologija
Ozbiljan kancelarijski laser
17.11.2008. 12:00
Izvor: B92
Ozbiljan kancelarijski laser
Kolor laseri postaju sve pristupačniji širokom krugu potrošača, što je ponajviše zasluga konstantnog usavršavanja prenosnih i štamparskih tehnologija na kojima isti obitavaju.
Najveći napredak je napravljen u oblasti produkcije, pa sada i takozvana komercijalna rešenja nude veliki obim štampe i sasvim pristojan kvalitet otiska. S druge strane potražnja za profesionalnim jedinicama je sve veća, pa se veliki igrači na ovom polju svojski trude da ponude što bolji laser spreman da odgovori i na najzahtevnije potrebe velikih kancelarijskih okruženja. Konica Minolta je upravo tu otišla najdalje sa svojom prestižnom magicolor familijom mašina. Pogledajmo šta nam konkretno donosi magicolor 4650EN?
Testirani model dolazi u izuzetno velikoj ambalaži, koja je u konkretnom slučaju uzrokovana dimenzijama (536x469x385 mm) i masom (34,5 kg) samog uređaja. I ovaj Konica Minolta printer odlikuje prilično kampaktan dizajn i zavidan kvalitet izrade. U baznoj postavci dolazi sa jednom ulaznom fiokom kapaciteta 250 listova, koja se po potebi može nadogradi sa maksimalno još dve i time povećati broj raspoloživih medijuma za još 500 (ukupno 750), što je daleko prihvatljivije za velika radna radna okruženja, shodno tome da je mesečni obim ovog lepotana 120.000 odštampanih stranica. Ulazna fioka na sebi poseduje limitere za dužinu i širinu papira, kao i poseban mehanizam za uvlačenje papira, koji sprečava gužvanje medijuma prilikom pozivanja na štampu. Na žalost izlazni tray je zbog toga morao da pretrpi izvesne korekcije, pa može da prihvati svega 200 odštampanih stranica.
Konica Minolta magicolor 4650EN koristi četiri odvojena kolor tonera (crni, ljubičasti, žuti i plavi), koja se veoma lako postavljaju u ležišta pozicionirana odmah ispod prednje maske jedinice. Pre umetanja savetujemo da patrone obavezno zarotirate par puta oko svoje ose, kako bi se prah u njima pravilno rasporedio. Isto treba ponoviti i svaki put kada se primeti pad u kvalitetu otiska. Posmatrajući dobijene grafičke i tekstualne dokumente, moramo priznati da smo veoma prijatno iznenađeni kvalitetom istih. Na grafičkim elementima nismo primetili nikakve znakove distorzije i savijanja. Prelazi su nešto blaži, a reprodukcija boja prilično verna. Ipak, za štampanje ozbiljnijih slikovnih podloga savetujemo da odaberete neki od rezoluciono jačih modela iz KM ponude, jer magicolor 4650EN manipuliše sa skromnih 600 x 600 dpi. To mu je posmatrano iz drugog ugla omogućilo da u svojoj klasi bude brzinski šampion sa odštampanih 24 kolor/mono otisaka u minutu. U fazi zagrevanja elektronike je prilično bučan (52 dB), ali nivo buke pada na prihvatljivije vrednosti odmah po postizanju pune radne spreme.
Jedan od glavnih aduta ovog modela je svakako neverovatna lakoća korišćenja, postignuta ponajviše zahvaljujući odličnom realizovanom LCD displeju i malom kontrolnom bloku sastvaljenom od navigacionih tastera, koji omogučava jednostavno i brzo kretanje kroz sve raspoložive funkcije mašine. Na raspolaganju stoji veliki broj naprednih opcija za štampanje, za koje verujemo da većina korisnika (osim onih najzahtevnijih) nikada neće koristiti. Štampač sa računarom komunicira preko USB 2.0 veze i kompatibilan je sa većinom Windows platformi (uključujući i Vistu), kao i Mac OS X (minimum 10.2), Linux i Netware operativnim sistemima. Dolazi sa procesormom na radnom taktu od 500 MHz i 256 MB radne memorije (maksimalno 768 MB). Pored osnovnog modela u ponudi proizvođača se nalazi i varijanta sa duplex opcijom (4650DN). Njegova cena je za nijansu veća, ali i mogućnost koju nudi svakako veoma korisna. Sa naše strane sve preporuke.