Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Defragmentacija hard diska čuva kompjuter
19.11.2008. 12:00
Izvor: Blic
Defragmentacija hard diska čuva kompjuter
Računar vam je spor, često koči, a u njemu nema virusa. Možda je vreme za defragmentaciju vašeg hard diska. O čemu je tačno reč i čemu sve defragmentacija služi saznali smo od stručnjaka iz kompanije PC Centar.
Radeći na računaru vi kreirate i brišete na hiljade fajlova, što vremenom ostavlja delove praznog prostora na hard disku.
Na kraju, možemo reći da taj hard disk počinje da liči na švajcarski sir i kada poželite da instalirate novi program ili kreirate novi fajl vaš kompjuter mora delove tog fajla da razmesti širom diska, umesto da ih sačuva zajedno.
To na kraju utiče na povećanje vremena potrebnog da se fajl otvori i pokrene neka aplikacija.
Ovo se može vrlo lako rešiti. Postoji veliki broj programa pomoću kojih možete uraditi defragmentaciju diska.
Najpoznatiji je svakako Windows Disk Defragmenter koji je sastavni deo samog Windows-a.
Jednostavan je za korišćenje, a u zavisnosti od dužine i načina korišćenja računara moguće je da će ovaj proces zahtevati malo više vremena, pa je najbolje da ga pokrenete uveče, kada završite ostale poslove koje obavljate na računaru.
Defragmentacijom će se razbacani delovi podataka skupiti na jedno mesto čineći povezanu celinu, a u isto vreme stvoriće se veće površine praznog prostora gde će se kasnije smeštati novi podaci.
Nakon defragmentacije vašem računaru će biti potrebno manje vremena da otvori fajlove i pokrene programe i upravo zbog toga je defragmentacija važna.