Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Pionir kompjutera pravi novu super-mašinu
24.11.2008. 12:00
Izvor: Blic
Pionir kompjutera pravi novu super-mašinu
Stiven Dž. Volah privodi kraju radove na svom najnovijem kompjuteru, za kojeg tvrdi da je potpuno drugačiji od ostalih, piše "Njujork Tajms".
Pre oko 30 godina, Volah je bio član malog tima kompjuterskih dizajnera, koji je napravio "Data General MV 8000" mini-kompjuter.
Volah (63) sada planira da na kompjuterskoj konferenciji u Teksasu ove nedelje predstavi svoju novu kompaniju "Konvej kompjuter" i opiše tehničke detalje novog super-kompjutera namenjenog za korišćenje naučnih i inženjerskih programa.
On smatra da je njegova ideja, u ovoj eri kompjuterskog dizajna, u potpunosti originalna i već je ubedio vodeće kompjuterske stručnjake u svetu da je u pravu. I "Intel" i drugi proizvođač čipova po veličini "Ksilinks" već su se uključili kao prvi investitori projekta.
Nakon što je napustio "Data General", Volah je učestvovao u osnivanju "Konveksa" 1982, kako bi se izgradio super-kompjuter sa niskom cenom.
Super-kompjuteri su tipično namenjeni bržem rešavanju određenih kategorija problema. Oni simuliraju eksplozije nuklearnog oružja ili modele globalnog zagrevanja planete brzinom treptaja, ali su za rešavanje drugih problema spori i neefikasni.
Danas se super-kompjuteri prave od hiljada, a nekad i desetina hiljada mikročipova, i često koriste količinu struje koliko i neki omanji grad.
Mnoge ovakve mašine nastoje da reše različite kategorije problema povezujući razne vrste procesora u stilu slaganja kockica.
Dizajneri se bore već decenijama da izbegnu kompleksnosti programskih multičipova, kako bi razgradili problem na delove i rešili ga što je brže moguće.