Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Koobface - novi virus na Facebooku!
05.12.2008. 12:00
Izvor: Mondo
Koobface - novi virus na Facebooku!
Na društvenoj mreži Facebook, koja ima oko 120 miliona članova, pojavio se virus Koobface koji pokušava da krade lične podatke, poput broja kreditnih kartica.
"Do sada je već nekoliko virusa pokušalo da se na sličan način proširi na Facebooku", kazao je portparol ovog sajta Beri Šnit i dodao da je tim virusima zaražen "veoma mali procenat korisnika", a kompanija za zaštitu računara McAfee upozorila je u sredu da Koobface kruži internetom.
Koobface se širi tako što sa naloga korisnika čiji računar je zaražen šalje poruke osobama na listi prijatelja u kojima ih poziva da pogledaju video sadržaj, a u naslovu poruke piše nešto poput "izgledaš zaista fenomenalno u ovom novom filmu" (You look just awesome in this new movie).
Ukoliko korisnik prihvati da preuzme film, usmeren je na internet sajt na kojem dobija uputstvo da preuzme program za koji se na sajtu navodi da je ažurirana verzija aplikacije za multimedijalne sadržaje Flash kompanije Adobe.
Korisnicima koji slede uputstva kompjuter se zarazi, pa kada žele da pretražuju internet preko Google, Yahoo ili Microsoftovih MSN i Live.com pretraživača, umesto na pretragu odlaze na zaražene sajtove.
Istraživači firme FaceTime ukazali su da je Facebook pogodan za širenje virusa jer korisnici dobijaju poruke samo od ljudi sa liste prijatelja i zbog toga su manje oprezni.
Facebook je korisnicima preporučio da izbrišu zaražene elektronske poruke, a na adresi http://www.facebook.com/security je postavio uputstvo za čišćenje računara od virusa.
McAfee još nije otkrio ko je osmislio virus, ali je utvrdio da autori usavršavaju virus da bi lakše prošao kroz sistem zaštite na Facebooku.