Slobodno vreme
Tehnologija
Hyundai i10 1.1 CRDi
10.12.2008. 12:00
Izvor: Autobrief
Hyundai i10 1.1 CRDi
Novi Hjundaji "i 10" novo čedo korejske kompanije "i" generacije sasvim je pristojan gradski automobil, lak za vožnju, sa dosta mesta, štedljiv i ekonomičan.
Nova generacija Hjundajijevih automobila nosi oznaku "i" pored koje stoji brojka 10. To je drugi model korejskog proizvođača posle "i 30", a odmah da kažemo uskoro se očekuje i srednji sa brojkom 20. Brojke označavaju i klasu, a ono "i" označava "inspiraciju". No to tek da više ne bude nedoumice.
Na našem testu našao se mali hjundaji sa dizel agregatom zapremine samo 1.1 litar sa komon reil ubrizgavanjem goriva i čak 75 KS. Naše iskustvo sa ovako malim dizelima nije bilo baš najbolje. Uglavnom su slabašni, ili veoma bučni ... Međutim, sa prvim dodavanjem gasa mala, trocilindrična "desetka" nas je demantovala. Vuče sasvim pristojno, i radi veoma tiho. Već od 1.900 obrtaja, pa do 2.750, ostvaruje obrtni moment od zavidnih 153 Njutnmetra, pa tako lako nosi sopstvenu težinu od 1.040 kg. Lako i ubrzava do 100 km/h, za 15,8 sekundi. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući i petostepenom menjaču sa specifično odabranim prenosnim odnosima. Naime odnosi su: prva brzina - 3.545, druga - 1.894, treća - 1.192, četvrta - 0.853 i peta - 0.719. Znači, prva je kratka, druga i treća su brze, dok su četvrta i peta štedljive i duge, zbog čega "i 10" dostiže maksimalnu brzinu od sasvim pristojnih 165 kilometara na čas. Doduše za maksimalnu brzinu potrebno mu je dosta vremena, ali kada "uhvati ne pušta" i zadaće glavobolju svima koji ga potcene. Potrošnja mu je izrazito niska. Sedmodnevno druženje sa ovim mališanom obavili smo sa samo jednim rezervoarom goriva koji zaprema 35 litara. A nismo ga mazili.
Što se tiče unutrašnjosti tu je urađen odličan posao. Iako je automobil dug samo 3,565 m, mesta ima sasvim dovoljno za četiri odrasla putnika koji se neće osećati skučeno. Tome doprinosi i relativno visok krov (1,540 m od tla), dok je širina pristojnih 1,595 m. Prostor je, doduše, ostvaren kraćim sedištima, ali to je "recept" koji koriste i ostali proizvođači malih gradskih vozila.
Oprema je zadovoljavajuća, unutrašnjost ne previše bogata, ali funkcionalna, dominira plastika, ni previše lepa, ni kvalitetna.
Ipak, automobil se vozi sasvim lepo, lako i neproblematično. Nismo mu našli ozbiljniju zamerku, koči dobro, upravljiv je i udoban. Sve u svemu u Hjundajiju od njega očekuju uspeh na tržištu. Ako kažemo da mu je cena u opremi Trend, bez popusta 10.384 evra, onda je jasno da su im ambicije realne.