Slobodno vreme
Tehnologija
Zvuk tišine
22.12.2008. 12:00
Izvor: Vrele gume
Zvuk tišine
Iako su hibridi već predstavljani na stranicama našeg magazina, pred vama je najbolji, najveći i najskuplji predstavnik ove, sve popularnije automobilske kategorije - Lexus RX400h. Ipak, ovaj automobil ne samo da promoviše novu i perspektivnu tehnologiju, on predstavlja i novi životni stil...
Naime, nekada su duvan, alkohol i motori velike zapremine predstavljali najčešća i opšte prihvaćena svakodnevna zadovoljstva. Pojavom i popularnošću SUV vozila koja se ne mogu zamisliti bez velikih benzinskih ili dizel agregata, ovo “trojstvo“ je bilo potpuno. Ipak, premotajmo film unapred, sve do današnjih dana i primetićemo da se na “Zapadu“, na osobu sa upaljenom cigaretom gleda kao na ratnog zločinca, a sa prezirom na vlasnika ogromnog terenca sa još većim motorom, koji zagađjuje planetu i nemilice troši resurse koji su na izdisaju. Interesantno, alkohol se još uvek toleriše, ali i tu je pitanje dokle.
Baš za ovakvu populaciju modernih i ekološki samosvesnih pojedinaca, stvoren je i Lexus RX 400 h. Za ljude koji nikako ne žele da se liše svih prednosti posedovanja SUV-a, ali žele da se liše svih negativnih aspekata istog. Pomalo kontradiktoran zadatak, ali bez obzira na sve, Toyota, kroz svoju luksuznu diviziju Lexus, uspeva da mu adekvatno odgovori.
Kao novajlija u svetskom premijum segmentu, Lexus pokušava da svim svojim vozilima podari prepoznatljiv i elegantan oblik, jednak brendu koji predstavljaju. Kod RX400h i jedan i drugi imperativ su ispunjeni. Bez nekih specifičnih dizajnerskih bravura, ali opet dovoljno lepo i decentno, estetika ovog automobila prati njegovu suštinu. Obzirom da se ne radi o premijeri nego o ”uhodanom” modelu, RX serija nam je već poznata, pa su se čak mogli videti na ulicama i pre nego što je ova renomirana kompanija i zvanično došla na naše tržište.
Iako dimenzije SUV automobila daju priliku dizajnerima da se iskažu, često se desi da bude propuštena. Ne i u slučaju Lexusa. U ovom automobilu sedi se veoma udobno, a svi putnici raspolažu sa više nego dovoljno mesta. Obzirom da je reč o luksuznom SUV-u, boravak na udobnim kožnim sedištima prati i visok nivo opremljenosti koji stvari čini interesantnijim. Na elektronske i sigurnosne sisteme ne treba trošiti reči, ali je detalj vredan pažnje i vrhunski audio sistem kompanije Mark Levinson. Ne samo da se audio sistem može pohvaliti cd chargerom, MP3 playerom i fantastičnim zvukom, već i prostorom za, staru, dobru i već zaboravljenu kasetu! Iskreno, već godinama na test-automobilima nismo videli kasetofon, a ovaj simpatični i skoro arhaičan dodatak “cyber“ opremi Lexusa, predstavlja svojevrstan omaž istinskim audio fanovima.
Dizajn komandne table je moderan i fluidan, bez neočekivanih oblika i teško čitljivih detalja. Centralnom konzolom dominira touch screen displej preko kojeg se nadgledaju sve funkcije motora, kao i navigacionog i audio uređaja, dok je inovativan detalj i odsustvo obrtomera na tabli isped vozača. Umesto njega, nalazi se merač snage elektromotora, od 0 do 200 kW. Automobil je opremljen i parking senzorima kao i kamerom za vožnju unazad, koja vozaču putem iscrtanih linija predstavlja položaj vozila i mesto gde će se naći ako nastavi da vozi u “rikverc“.
I dok enterijer odiše prostorom i komforom, prtljažnik ”plaća” danak smeštanju diferencijala i elektromotora na zadnjoj osovini. Širina i dužina su mu korektne, ali je dubina relativno mala. No, kada se sve uzme u obzir, sa zapreminom od 430 litara, ne zaostaje puno za recimo, BMW-om X3, koji ima 480 l.
Evolucija umesto revolucije
Iako RX400h nije nov model (na svetskom tržištu egzistira od 2005. godine), dolazak Lexusa u Srbiju, zaslužuje da se ovaj automobil malo bolje predstavi domaćim kupcima. Toyota predviđa da će njegov tržišni život trajati do 2010. godine, tako da će ovaj hibrid biti aktuelan još neko vreme.
Ipak, obzirom da smo imali prilike da se družimo sa Toyotom Prius, prvim globalno popularnim hibridom iz Toyotine velike porodice, osnovna koncepcija i principi rada su poznati, ali u slućaju Lexusa, podignuti na daleko viši nivo. To znači da se sada, umesto jednog elektromotora, u vozilu nalaze dve takve jedinice (jedna na prednjoj, a druga na zadnjoj osovini) koje, zajedno sa snažnim benzinskim V6 motorom, zapremine 3,3 litre, pokreću obe osovine preko ECVT (Electronically Controlled Continuously Variable Transmission) menjača. Glavni motor, ”benzinac” raspolaže sa 208 KS i 288 Nm obrtnog momenta, a postavljen je popreko iznad prednje osovine, pored jednog elektromotora koji razvija 165 KS i čak 333 Nm. Drugi elektro-agregat nalazi se na zadnjoj osovini i ima “samo“ 67 KS i 130 Nm. Ova jedinica se uključuje samo u uslovima zahtevnije vožnje, pri punom ubrzanju ili kada prednji točkovi izgube trakciju, dok u svakodnevnoj vožnji, želje vozača ispunjavaju benzinski i prednji elektromotor. Uz sve to, tu su i NiMH baterije sa skoro neograničenom mogućnošću punjenja koje se dešava svaki put kad benzinskom motoru ostane ”viška snage”, odnosno prilikom kočenja.
Ponašanje u vožnji donekle je očekivano, s obzirom da je ovo automobil namenjen pre svega američkom tržištu. Karakteriše ga udobnost, odsustvo vibracija, ali i izraženo naginjanje karoserije pri oštrijim manevrima. Pri nešto većim brzinama, javlja se osetno podupravljanje, koje u nekim trenucima može postati zabrinjavajuće, ukoliko se još niste navikli na veoma indirektan Lexusov servo-upravljač. Naime, upravljač se ne čini dovoljno progresivnim, te je za pomenute manevre, volan potrebno ”namotati” znatno više nego kod nekih drugih pripadnika SUV segmenta, što u početku može da predstavlja problem. Podupravljanje je nešto manje izraženo u sporijim krivinama, a ”igranjem” sa pedalom gasa i kočnice, moguće je automobil dovesti u koliko-toliko neutralno ponašanje. Svemu ovome od velike pomoći nisu ni pneumatici Dunlop SP Sport 270, koji prebrzo gube trakciju, i vrlo često, i pri najmanjim promenama pravca, ”cvile” potpuno bespotrebno.
Iako je ovo SUV, terenske sposobnosti svesno su žrtvovane, a neki agresivniji off-road test ne bi imao ni smisla jer smo sigurni da niko ovaj automobil ne zamišlja u beloj boji sa velikim “UN“ oznakama na vratima kako se probija kroz bespuća. Odlazak na skijanje trebalo bi da bude najviša ambicija vlasnika ovakvog automobila.
Primarnu svrhu postojanja hibridnog pogona - ekonomičnost (uz naravno ekološki aspekt), Lexus RX400h donekle je ispunio. Naime, u uslovima gradske, ponekad malo ”oštrije” vožnje, RX 400h mogao se pohvaliti sa prosečno 10,5 litara goriva na 100 pređenih kilometara, što je sasvim korektna brojka imajući u vidu masu od dve tone. Uz ”nežniju” nogu na gasu, vožnja gradom može da iziskuje i samo 9-9,5 litara, s obzirom da se tada baterije i najviše koriste. No, vožnja auto-putem traži osetno više, te se prosek lako diže i do 15 litara na 100 kilometara.
Za kraj, još jedna bitna napomena. Dok lagano ”krstarite” gradskim uličicama, imajte uvek u vidu da vozite hibrid, te da se pri tim brzinama, uglavnom koristi elektromotor, te da jedina buka koju vaš 63.500 evra vredan Lexus RX 400h pravi, dolazi od pneumatika. Stoga imajte i strpljenja za pešake i bicikliste, jer su oni, još uvek, potpuno nenaviknuti na ”zvuk tišine”. Koliko je ovaj ”problem” čest i u svetu, govori i podatak da će Toyota ubuduće, kod hibridnih automobila ugrađivati i generator buke, tačnije, imitator klasičnog motora, ne bi li nekako druge učesnike u saobraćaju upozorila na vaše postojanje.