Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
WWW slavi dvadeseti rođendan!
16.03.2009. 12:00
Izvor: Mondo
WWW slavi dvadeseti rođendan!
World Wide Web (www) ovog meseca slavi rođendan. Pre tačno 20 godina počeo je tehnički razvoj globalnog skupa međusobno povezanih dokumenata kojim korisnici mogu da čitaju i pišu posredstvom ličnih računara povezanih na Internet.
U to vreme je Timu Bernersu Liju, programeru u Evropskoj organizaciji za nuklerna istraživanja (CERN) u Ženevi, dojadilo da stalno gubi podatke iz svog kompjutera. Li je došao na revolucionarnu ideju - smislio je način da se različiti dokumenti uzajamno povežu i da korisnici tako lakše mogu da ih razmenjuju. Rođen je protokol za prenos hiper teksta (HTTP).
Na Lijevom prvom Web serveru je bilo moguće snimiti dokumente. On je pronašao prvi pretraživač pomoću koga je bilo moguće pronaći i pozvati stranice na Internetu. Termini Internet i Web se često u svakodnevnom govoru koriste bez mnogo razlike, mada oni nisu jedno isto. Internet je globalni sistem za razmenu podataka. Internet podrazumeva opremu (hardware) i programe (software) koji omogućavaju povezivanje među kompjuterima. Web je, pak, jedan od servisa koji se obavljaju posredstvom Interneta. Internet je dosta stariji i njegove osnove su postavljene već sredinom šezdesetih godina prošlog veka. Mnogi su u Internetu tada videli idealnu mogućnost komunikacije širom zemljine kugle. No, za razliku od današnjice u to vreme nije se moglo zamisliti putovanje po svetu jednim klikom kompjuterskog miša. Trebalo je da se pojavi Web da bi Internet prerastao u ono što je danas. Eksperti procenjuju da je taj razvoj do danas toliko poodmakao da je sada umreženo 1,3 milijarde ljudi. U principu, Internet funkcioniše na isti način kao i pre 20 godina. Razlika je samo u tome što danas imamo multimedijalne elemente - muziku, slike, grafiku, filmove i igrice.
Tima Bernersa Lija (54), koji danas ima titulu britanskog sera, pronalazak nije obogatio. Naime, 1993. Internet je pušten na besplatno korišćenje. To znači da je i Web dat na poklon. Možda je to bio i ključ za uspeh. Da su Internet i Web zahtevali novac za korišćenje, verovatno nikada ne bi postali toliko popularni.
Mnogima život danas, na kraju prve decenije 21. veka, ne bi bio moguć bez Interneta... i to ne samo onaj profesionalni. No, neki misle da je Internet, praktično, tek prohodao i porede ga sa prvim danima telefona.
Šta je sledeći korak? Stručnjaci, predviđaju da će na Internetu početi da se pojavljuju stvari, a ne samo informacije, dokumenti, slike, zvuci.
Kombinacija satelitske navigacije i Interneta će pružati, na primer, mogućnost da bude nađen zatureni novčanik, postavljanjem jednostavnog pitanja gde je on, ali i koliko je para u njemu.
Stručnjaci tumače da je stvar u sledećem: što komjuteri budu jeftiniji i što im manje snage bude potrebno za napajanje, biće ih lakše smestiti u objekte sa kojima bi onda ljudi mogli da budu u kontaktu preko Interneta.
Na 20. godišnjicu rođenja Weba očekivanja su da će budućnost Interneta biti još uzbudljivija.