Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Internet uskoro "poluparalizovan"
06.05.2009. 12:00
Izvor: B92
Internet uskoro "poluparalizovan"
London, Beograd -- Internet mreža biće stalno, počev od 2012. godine, u "poluparalizovanom" stanju, jer neće moći da opsluži uvećani broj korisnika, predviđaju stručnjaci.
Britanska istraživačka grupa "Nemertis riserč" predviđa da će već početkom 2010. globalna Internet mreža dostići najviši nivo svoje propusne informacione moći i da nakon toga korisnike očekuju veliki problemi, u vidu mnogobrojnih i neočekivanih prekida u radu njihovih kompjutera.
Intrenet je kao otvorena mreža počeo da funkcioniše pre dve decenije i tada je, kako navode neki stručnjaci, izgledalo da ima praktično neograničene mogućnosti za slanje i prijem informacija.
Istraživanje kompanije "Komskor" pokazuje da je u decembru prošle godine širom sveta više od milijardu ljudi koristilo usluge Interneta i da se taj broj munjevito uvećava.
Najviše korisnika Internet mreže ima u Aziji - približno 41 odsto od ukupnog broja - dok je udeo Evrope oko 28 odsto, a SAD i Kanade 18 procenata.
Žitelji Latinske Amerike učestvuju u ukupnom broju korisnika Interneta sa oko sedam, a stanovnici Bliskog istoka sa svega pet odsto.
Najmnogoljudnija zemlja sveta - Kina - imala je potkraj prošle godine najviše korisnika Interneta - oko 180 miliona, dok su na drugom mestu bile SAD sa 163 miliona.
U SAD, prema tim podacima, više od 50 odsto žitelja te zemlje koristilo je u decembru 2008. godine usluge Internet mreže.
Japan je na toj listi takođe visoko rangiran jer je imao oko 60 miliona korisnika Internet mreže, dok su Nemačka i Velika Britanija sledeće na toj listi sa po 37 miliona korisnika.
Na šestom mestu je Francuska sa 34 miliona korisnika, dok je Indija sedma sa 32 miliona. Rusija, u kojoj je "internizacija" uzela maha tek od početka ove decenije, imala je, u navedenom periodu, 29 miliona korisnika, Brazil 28 miliona, Južna Koreja 27, Kanada 22 i Italija 21 milion korisnika.
Najposećenija veb stranica je Gugl, jer je taj pretraživač Interneta imao u decembru prošle godne bezmalo 778 miliona korisnika.
Zanimljivo je da sve više korisnika Interneta u svetu ne ulazi u tu informativnu mrežu samo pomoću kompjutera, već i posredstvom vlastitih mobilnih telefona, čije se tehnološke mogućnosti munjevito poboljšavaju.
Podaci koje je objavio statistički veb sajt "Internet vorld stat" pokazuju, inače, da raste i broj korisnika Interneta u regionu jugoistične Evrope, a u Srbiji je, prema istraživanju statistike, u poslednjem kvartalu prošle godine oko 33 odsto domaćinstava koristilo Internet, dok je nešto više od 40 procenata imalo računar.
Lane je u Srbiji ukupan broj korisnika Interneta uvećan, u odnosu na 2007. godinu, za šest procenata, što i nije znatan porast ako se ima u vidu da je ostvaren u razdoblju prilično dobre prodaje računara.
U odnosu na najrazvijenije zemlje Srbija prilično zaostaje prema stepenu korišćenja Interneta, a po tome je i iza nekih susednih država, uključujući Bugarsku i Hrvatsku.