Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Majkrosoft" upozorava na ozbiljnu bezbednosnu grešku
08.07.2009. 12:00
Izvor: RTVojvodine
"Majkrosoft" upozorava na ozbiljnu bezbednosnu grešku
SAN HOZE - Kompanija "Majkrosoft" je upozorila na ozbiljnu bezbednosnu grešku koja se javlja prilikom korišćenja njenog pretraživača "internet eksplorer" u operativnim sistemima "vindouz iks pe" i "vindouz server 2003" i koja omogućava "hakerima" da kontrolišu računare na daljinu. Da bi računar bio napadnut, dovoljno je da se sa njega poseti neka internet strana koju su hakeri prethodno posetili, prenele su agencije.
Stručnjaci za bezbednost ukazuju da hakeri ovu grešku koriste već oko nedelju dana i da su za to vreme štetni kod uspeli da ubace na hiljade internet strana. Ljudi na te strane najčešće dolaze tako što kliknu na obaveštenje navedeno u neželjenoj elektronskoj pošti.
Bezbednosna greška se, prema agencijama, odnosi na deo softvera "aktiv iks" koji se koristi za preuzimanje video sadržaja. Kada se on koristi zajedno sa "internet eksplorerom" otvara se bezbednosna "rupa", koju koriste hakeri.
"Majkrosoft" savetuje korisnicima, kojima preti opasnost od pomenute greške, da isključe problematični deo softvera. Firma je na svojoj internet strani dala uputstvo za taj postupak na engleskom jeziku, a u međuvremenu radi na otklanjanju greške.
Kompanija obično besplatno daje bezbednosne "zakrpe" svakog drugog utorka u mesecu. Ukoliko o bezbednosnom problemu obaveštava u nekom drugom terminu, to znači da se radi o nečem ozbiljnom, naglašavaju agencije. Takav slučaj je bio u oktobru prošle godine, kada je ukazano na opasnost od crva "konfiker" koji je napao milione ličnih računara.