Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Dell Studio Hybrid 140g: Najlepši
31.07.2009. 12:00
Izvor: Mondo
Dell Studio Hybrid 140g: Najlepši
Notebook tehnologije su utrle put malim, neobično oblikovanim stonim računarima kakav je na primer Dell Studio Hybrid 140g. Istina, postoje i drugi računari iz tzv. small form factor kategorije, ali su dotični u odnosu na ovog Della u najmanju ruku arhaične "kutije".
Nema sumnje da se Dell ugledao na Apple i njegov Mac mini, ali da je u duhu PC lidera okrenuo dizajn u drugom smeru – ka koloritu, oblinama, providnosti, praktičnosti. Tako je Dell Studio Hybrid dostupan u više živopisnih boja, pa čak i sa drvenom oblogom od prirodnog bambusa, a izgled se može i "minimalizovati" skidanjem providne maske, tako da ostane "goli aluminijum" u kombinaciji sa crnim "klavir-lak" finišom prednje maske. Prednja maska je ravna sa diskretnim prorezima za ventilaciju i još ponešto: ubacivanje DVD-ova, USB medija, memorijskih kartica. Naravno, prorezi su maskirani i savršeno dizajnerski uklopljeni tako da se ne može ni pretpostaviti da imaju drugu funkciju. Tu su dva USB konektora, slot za memorijske kartice i skrivene lampice iza sjajne crne maske, za koje ne znate da postoje dok se Hybrid ne počne koristiti. Mnoštvo konektora sa zadnje strane je delimično zaklonjeno od pogleda providnom maskom od neke vrste klirita u boji, tako da ostaje "tehno" izgled jer se konektori ipak vide sa strane.
U kompletu sa hibridom se isporučuje originalna Dell niskoprofilna tastatura i Dell miš sa sjajnim finišom. Oba periferijska uređaja rade bežično, preko Bluetooth konekcije. Monitor nije sastavni deo ovog kompleta, jer se pretpostavlja da će se među kupcima naći i kućni korisnici koji već imaju veliki LCD TV sa slobodnim HDMI ili DVI ulazom. Procesor na 2 GHz u kombinaciji sa integrisanom grafikom daje sasvim pristojne performanse pri puštanju HD video sadržaja, ali nije namenjen 3D igrama. Za proširivanje skladišnih kapaciteta mimo startnih 160 GB, ponosnom vlasniku se smeše dve opcije: nabavka eksternog diska sa USB ili sa Firewire konektorom, budući da su oba tipa podržana od strane "hibrida". Neko će možda primetiti da bilo koji stoni računar donosi više po pitanju proširivosti ili performansi, ali možemo mu odmah reći da je isto tako validno poređenje sa laptopovima koji zajedno sa ekranom koštaju manje, a uz malo "igre" sa podešavanjima mogu da posluže istovetno na malom prostoru. Pa ipak, hibrid je pravljen da bude dovoljno jak za video, kancelarijsku primenu i multimediju, a da izgleda lepo, radi bešumno i ne zahteva održavanje (čišćenje ventilatora od prašine, na primer).
U odnosu na novostvorenu kategoriju Net-top računara, Studio Hybrid je snažniji i može da koristi najnovije verzije operativnih sistema, uključujući budući Windows 7 Ultimate. Kad smo već kod operativnog sistema, Dell je fabrički preinstalirao Vistu Home Premium SP1, a nije izostavljen i niz licenciranih pomoćnih programa, tako da je "hibrid" u startu spreman za rad.
Ovaj mali stoni računar je dopadljiv i osim u kućnim, može uspešno koristiti i u kancelarijskim uslovima, a naročito je atraktivan za banke, gde se može lepo uklopiti u skučen prostor front deska. U ostalom, slike govore više nego reči, pa pustite mašti na volju...