Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
U Srbiji na netu 33,2 odsto domaćinstava
05.08.2009. 12:00
Izvor: Mondo
U Srbiji na netu 33,2 odsto domaćinstava
Više od 50 odsto građana Evropske unije redovno koristi Internet, a najstrastveniji ljubitelji su mlađi od 24 godine, saopštila je Evropska komisija.
Prema izveštaju u 2008. godini je 56 odsto Evropljana redovno koristilo Internet, što je za trećinu više nego 2004. godine, a oko 50 odsto domaćinstava i više od 80 odsto preduzeća ima brzi Internet.
Najredovniji korisnici interneta su mlađi od 24 godine - 66 odsto njih je koristilo Internet svakog dana, dok svakodnevno koristi internet 43 odsto stanovništva EU.
Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku Srbije za 2008. godinu, u Srbiji najmanje jednom u svaka tri meseca Internet koristi 35,6 odsto građana, od čega 62 odsto koristi internet svaki dan.
To istraživanje, rađeno prema metodologiji EU, pokazalo je da u Srbiji 33,2 odsto domaćinstava ima Internet, a 51,1 odsto prikjučaka je modemski.

Rođeni digitalci ne otvaraju novčanike
Prema izveštaju Evropske komisije, u prethodna tri meseca usluge pravljenja i razmene internet sadržaja koristilo je 73 odsto građana EU starosti između 16 i 24 godine, što je dva puta više od evropskog proseka.
"Pojavljuje se nova generacija Evropljana koji dobro vladaju internetom i mogu da primenjuju sve inovacije. Ovi 'rođeni digitalci' su značajan potencjal za razvoj Evrope", navodi se u saopštenju Evropske komisije.
U saopštenju se navodi da se ti mladi korisnici izdvajaju od ostatka stanovništva i po svom stavu prema plaćanju sadržaja na internetu jer smatraju da bi do većine sadržaja trebalo da dođu besplatno zahvaljujući neograničnom pristupu internetu koji plaćaju.
"Digitalna generacija" nije spremna da otvori novčanik da bi preuzela video sadržaje ili muziku ili ih gledala i slušala. Oko 33 odsto mladih ispitanika kazalo je da nije spremno da plati išta na internetu, dok takav stav ima oko 16 odsto stanovništva EU.
Do sada je veći procenat mladih od proseka izdvajao novac za taj tip usluga, uprkos negativnom stavu prema plaćanju internet usluga. Oko 10 odsto mladih korisnika do sada je platilo internet usluge, što je dva puta više od evropskog proseka.