Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Japanske kompanije razvijaju novi mikroprocesor
09.09.2009. 12:00
Izvor: PC Press
Japanske kompanije razvijaju novi mikroprocesor
Sedam velikih japanskih proizvođača potrošačke elektronike zajedničkim snagama razvijaju novi mikroprocesor, od kojeg očekuju da bude konkurencija Intel-u i AMD-u. Novi procesor bi trebalo da se pojavi na tržištu tokom fiskalne 2012. godine, a u početku će se ugrađivati samo u uređaje potrošačke elektronike.
Procesor razvijaju Canon, Fujitsu, Hitachi, NEC, Panasonic, Renesas i Toshiba, a ovu vest je prva objavila agencija Nikkei Business News. Razvoj vodi Hironori Kasahara, profesor kompjuterskih nauka sa Univerziteta Waseda, koji je razvio i softver za kontrolu potrošnje energije procesora u zavisnoti od opterećenja.
Prototip procesora, koji još uvek nema radno ime, trošiće za 70% manje energije od aktuelnih procesora sličnih performansi.
Po svoj prilici, novi procesor neće podržavati x86 instrukcije, pa samim time neće biti direktno kompatibilan sa većinom aktuelnog softvera. To znači da neće biti direktan konkurent Intel-u i AMD-u, ali bi mogao da postane pretnja celokupnom x86 konceptu. Najviše će se koristiti u uređajima potrošačke elektronike, pre svega u HD televizorima i Blu-ray plejerima. Projekat finansira japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, a početni kapital je između 3 i 4 milijarde jena (32,5-43,3 miliona dolara).
Sličan projekat su pre nekoliko godina pokrenuli Sony, Toshiba i IBM (STI), a rezultat je mikroprocesor Cell. Ove kompanije su takođe očekivale da će Cell zauzeti značajnu poziciju na tržištu procesora, ali on je svoje mesto našao samo u konzoli PlayStation 3, serveru IBM BladeCenter QS22, medicinskim uređajima kompanije Mercury Computer Systems i još nekim proizvodima sa ograničenim prisustvom na tržištu.