Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ostvaruje se Lenonovo “proročanstvo”: Bitlsi popularniji od Isusa
23.09.2009. 12:00
Izvor:
Ostvaruje se Lenonovo “proročanstvo”: Bitlsi popularniji od Isusa
Ne znamo da li postoji apsolutna mera popularnosti, ali fantastična četvorka iz Liverpula je na Guglu u poslednjih mesec dana traženija od Isusa...
Više od 40 godina nakon što je Džon Lenon na sebe navukao bes hrišćana izjavom da su Bitlsi popularniji od Isusa, britanski Telegraph pokazao je pomoću analize Guglovog pretraživača internets stranica da je čuveni muzičar možda ipak bio u pravu.
Popularnost U poslednjih mesec dana korisnici interneta češće su na Guglu tražili pojam „Beatles" nego „Jesus". Popularnost benda znatno je porasla tokom septembra zahvaljujući digitalnom reizdanju kompletne diskografije. Prošlog meseca takođe je izašla i video igra The Beatles Rock Band u kojoj igrači glume Pola, Džona, Džordža ili Ringa svirajući uz njih na plastičnim instrumentima, dok se na ekranu vrte nacrtani članovi benda.
U martu 1966. godine Lenon je napravio frku svetskih razmera kada je za Evening Standard izjavio: „Ne znam šta će pre nestati, rokenrol ili hrišćanstvo... trenutno smo popularniji od Isusa". U čitavoj Americi, besni obožavaoci su spalili ploče svog omiljenog benda u znak protesta, što je prisililo Lenona na zbunjeno izvinjenje: „Nisam rekao šta god da tvrde da sam rekao. Zaista mi je žao što sam to rekao. Nije mi bila namera da izjavim bilo šta anti-religiozno. Izvinjavam se, ako će vas to usrećiti. Još nisam siguran šta sam tačno učinio. Pokušao sam da vam objasnim, ali ako samo želite da se izvinim, onda OK, žao mi je."
Veb stranica Google trends omogućuje korisnicima da detaljno analiziraju pojmove koje ljudi iz različitih zemalja pretražuju tokom različitih vremenskih perioda. Premda grafikon jasno pokazuje da su u septembru Bitlsi okupirali misli korisnika interneta više nego Isus, stručnjaci za video igre naglašavajuda je igra The Beatles Rock Band ipak zaostala u prodaji za konkurentskom igrom Guitar Hero 5.