Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Tastature sa novim slovima crnogorskog pravopisa
16.12.2009. 12:00
Izvor: 24sata
Tastature sa novim slovima crnogorskog pravopisa
U Crnoj Gori su se u prodaji našle kompjuterske tastature sa tasterima za nova slova crnogorskog pravopisa šj i žj.
Oni koji kupe ove tastature dva nova slova pravopisa neće morati da kucaju iz više poteza.
"Imate klasično slovo šj, klasično slovo žj, tako da ne morate da vršite, da kažem preusmjeravanje sa drugih softvera, tako da je u potpunosti olakšano što se tiče upotrebe", objašnjava Dragan Knežević iz podgoričke firme Piksel.
Iako sa crnogorskim slovima na tasterima, tastature se ne proizvode u Crnoj Gori.
"Jednostavno nismo trenutno u mogućnosti. Proizvodnja tastatura u Crnoj Gori još uvijek se nije pokazala kao izvodljiv projekat", dodaje Knežević.
Od dve stotine nabavljenih tastatura do sada je prodato njih pedeset. Jedan od kupaca je i Matica crnogorska. "Mi smo kupili tastature za sve naše ogranke u Crnoj Gori, a upravni odbor je donio odluku da se određeni broj tastatura kupi i pokloni crnogorskim osnovnim i srednjim školama", navodi Danka Barović iz Matice crnogorske.
I iz kabineta predsednika parlamenta počela su da stižu saopštenja sa otkucanim novim slovima. To, međutim, ne znači da će onima koji ih kucaju biti kupljene nove tastature.
"Da budemo potpuno otvoreni, postojeći operativni sistemi omogućavaju korišćenje tih slova. Mi ćemo se sigurno povesti rješenjem koje će da omogući najefikasniji način i sa aspekta rada parlamenta, a posebno i sa aspekta uštede, jer svjedoci smo da nas budžet za narednu godinu poziva da u poslovanju budemo racionalni u najvećoj mogućoj mjeri", ističe Damir Davidović iz kabineta predsednika Skupštine Crne Gore.
A ta racionalnost znači uštedu 28 evra po tastaturi, koliko one trenutno koštaju. Upravo u tome leži i jedan od razloga zbog kojih se prodavci ne mogu pohvaliti da su mnogo tražene. Drugi razlozi ipak nisu stvar njihove poslovne analize.