Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
PQI: Novi USB 3.0 diskovi
21.12.2009. 12:00
Izvor: PC Press
PQI: Novi USB 3.0 diskovi
Tajvanska kompanija Power Quotient International Co., Ltd. (PQI) objavila je danas dva nova spoljna diska sa USB 3.0 interfejsom – standardni hard disk H566 i SSD uređaj S533.
Tokom godina, USB priključak stekao je veliku popularnost zbog jednostavnosti i stabilnosti povezivanja uređaja. Novi USB 3.0 standard je kompatibilan sa dosadašnjom verzijom 2.0, što znači da ćete nove uređaje moći da koristite i ako nemate USB 3.0 interfejs. Najveća prednost USB 3.0 standarda je dramatično povećanje brzine prenosa podataka. Serijski protok je 5 Gbps, što donosi prenos od oko 625 MB/s. Brzina, naravno, zavisi i od tipa podataka i veličine datoteka koje se prenose, pa će se pri prenosu velikog broja malih datoteka javljati usporenja, ali USB 3.0 prvenstveno je namenjen za prenos velikih multimedijalnih datoteka ili streaming HD sadržaja.
Oba uređaja su u formi 2,5 inčnog prenosnog diska, a za one nestrpljive koji ne mogu da sačekaju matične ploče sa USB 3.0 interfejsom, na raspolaganju je i PCIe USB 3.0 kartica sa kojom možete odmah uživati u ovim brzim periferijama.