Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
PC Savet: Sigurno brisanje browser istorije
12.03.2010. 12:00
Izvor: pcpress
PC Savet: Sigurno brisanje browser istorije
Koliko ste puta bili neprijatno iznenađeni činjenicom da su u Internet Explorer-u iza vas ostale neke Web adrese koje ste direktno unosili u adresnu liniju, a koje nikako ne biste voleli da drugi korisnici vide čim unesu prvo slovo njihovog punog naziva? Istorijat vaših surferskih navika čuva se na dva mesta: u History listi browser-a i u ključu Registry baze zaduženom za beleženje direktnih unosa u adresnu liniju. Da biste počistili sve tragove za sobom, potrebno je da uklonite obe liste.

History listu možete potpuno isprazniti tako što ćete u podešavanjima za Internet Explorer kliknuti na Clear History, a ukoliko želite da uklonite samo neke od zapamćenih adresa, otvorite History listu iz samog browser-a, odaberite By Site način prikaza i kliknite desnim tasterom miša na adresu (ne)željenog sajta i izaberite Delete iz kontekstnog menija.

Ukoliko se Web adresa koja vam smeta i dalje pojavljuje u adresnoj listi kada počnete da kucate nešto slično, moraćete da zađete dublje u "tajne odaje" sistema, odnosno u Registry bazu. Pokrenite Regedit i pronađite ključ HCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\TypedURLs. Vrednosti u desnom prozoru imaće nazive url1, url2, url3 itd. Pronađite u listi one koje želite da obrišete, pa to i učinite. Preostale adrese treba hijerarhijski preimenovati, jer Internet Explorer neće prikazivati ništa što sledi iza praznog mesta koje je ostalo uklanjanjem neke adrese. Ako ste uklonili url2, prebacite poslednju adresu na njeno mesto, tako što ćete je preimenovati u url2 (bitno je da ne ostanu "rupe" u numeraciji). Najlakše bi bilo ukloniti sve adrese iz liste (ako vam ne trebaju) u kom slučaju ne morate misliti o numeraciji.