Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
SCA: Prvi kompjuterski virus iz 1987.
24.03.2010. 12:00
Izvor: pcpress
SCA: Prvi kompjuterski virus iz 1987.
SCA virus bio je prvi virus ikada kreiran sa ciljem da zarazi Commodore Amiga računar. Pojavio se novembra 1987. i bio je to virus boot sektora (deo HD-a, flopija ili drugog uređaja za čuvanje podataka koji sadrži kod za butovanje programa). SCA je sadržao interesantan tekst koji se pojavljivao prilikom svakog 15-og rebutovanja:
Nešto divno se dogodilo
Tvoja AMIGA je živa !!! i, još bolje…
Neki od tvojih diskova zaraženi su VIRUSOM !!!
Još jedno remek-delo Mega-Moćnog SCA !!

"SCA" je zapravo akronim za Swiss Cracking Association, grupu oformljenu sa ciljem uklanjanja zaštite softvera, pa je tako domovina virusa zapravo Švajcarska. Virus je najverovatnije kreiran od strane člana SCA, poznatog pod nadimkom “CHRIS”.

SCA neće sam od sebe naškoditi disku, ali će se zato proširiti na insertovane flopi diskove. Ako koriste uobičajene butblokove (kao što su igrice), diskovi postaju neupotrebljivi. Ukoliko korisnik ne ume da otkloni SCA (što se moglo učiniti komandom "install df0: FFS FORCE" to recover a ‘fast filesystem’ floppy), ovaj virus će uništiti novije sistemske fajlove.

Naravno, Mega-Moćni SCA je proizveo i prvi Amiga virus čeker koji je i uništio SCA virus. Ovo je možda bio odgovor na procene da je čak 40% svih korisnika Amiga računara negde, na nekom disku, imalo ovaj virus (još jedan dokaz velikog “uspona” piraterije u tom periodu).

Inspirisani bezazlenim SCA virusom, kasnije su proizveli mnogo opasnije i destruktivnije viruse, kao što su Byte Bandit ili Byte Warrior.