Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ajped na testu : Oprostili smo sve mane
14.05.2010. 12:00
Izvor: 24sata
Ajped na testu : Oprostili smo sve mane
Prikaz rezolucije 1024x768 veoma je oštar i živopisan. Kontrast i boje su odlični. Ipak, ima i mane: na Suncu pati od refeleksije, a zbog otisaka prstiju će posle nekoliko minuta „listanja” ekrana izgledati musavo...
Samo 10 sekundi držanja najnovije, 680 grama teške „Eplove” bebice dovoljno je da se shvati zašto je sanjajuju svi računarski zaluđenici. Ajped nije običan računar - to je multimedijalni vrtlog koji vas usisava brzinom, lepotom i jednostavnošću korišćenja. Specifikacije (vidi tabelu) same po sebi ne znače mnogo. Ali, ajped je kao žena koja ulaskom u prostoriju mami uzdahe. Superelegantno aluminijumsko kućište u kombinaciji s ekranom veličine standardne knjige - klasičan Eplov dizajn za čistu desetku. Da li je ovo prvi računar s kojim nećete izgledati kao štreber(ka) ako ga izvedete u kafić u „silikonskoj dolini”? Prikaz rezolucije 1024x768 veoma je oštar i živopisan. Kontrast i boje su odlični. Ipak, ima i mane: na Suncu pati od refeleksije, a zbog otisaka prstiju će posle nekoliko minuta „listanja” ekrana izgledati musavo. Tastatura je virtuelna, kao na ajfonu, samo veća i, čini se, malo slabija, ali može da posluži za mejlove i četovanje. Ko želi više, moraće da prikači klasičnu tastaturu. Baterija dozvoljava četiri do šest sati intenzivnog multimedijalnog uživanja. Surfovanje i „listanje” aplikacija je vrhunska „perverzija”. Ne greje vam krilo kao netbuk ili noutbuk, držite ga u ruci i prstima „listate” net. Gugl mape na bežičnom internetu rade munjevito, a Google Earth pregledate kao što Tom Kruz koristi računar budućnosti u filmu „Suvišni izveštaj” (Minority Report). Ako se posle ajpeda vratite za desktop računar, možda ćete uhvatiti sebe kako prstima brljate po monitoru, očekujući da se odazove vašim komandama. Tolika je moć ajpeda.
A mane? Pa, ajped ne podržava fleš, nema kameru i USB port, ne podržava multitasking (nema pisanja mejlova i slušanja muzike istovremeno). Pa, čemu onda služi? Ajped je osmišljen, imajući u vidu superrazvijena tržišta poput američkog, gde je brzi internet sveprisutan, a internet surfovanje „dnevna obaveza”. Internet je novoj generaciji kao hleb i voda i zato je Epl napravio mašinu koja je do tančina kalibrirana za surfovanje. Nema multitasking? Ne treba mu! Želite da slušate muziku i kucate mejl? Nažalost, ajped ne služi za slušanje muzike, već za gledanje muzike. Za multimedijalne sadržaje, spoj slike, teksta i zvuka, oličenom u internetu - kaže Marko Stjepanović, glavni i odgovorni urednik „24 sata” i svih onlajn izdanja kompanije Ringier. Ovo je idealna „igračka” i za čitanje elektronskih knjiga, novina i magazina. Tekstovi klize po displeju i savršeno se uklapaju sa galerijama slika i video klipovima. Što se nas tiče, prvi put da je listanje elektronske štampe primamljivije na ekranu nego na sjajnom, kvalitetnom papiru. Ipak, ajped za većinu korisnika ne može u potpunosti da zameni „normalan” računar, na kojem je mnogo lakše i praktičnije baratati, na primer, poslovnim aplikacijama. Ali, ajped to zna. On prezire rad i samo želi da se zabavlja. A da li vredi 650-750 evra? Zavisi. Koliko vi volite da surfujete netom?