Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Fejsbuk širi privatne podatke bez odobrenja
24.05.2010. 12:00
Izvor: vesti-online
Fejsbuk širi privatne podatke bez odobrenja
Informacije o korisnicima sajta sa Fejsbuka su prosleđivane reklamnim kompanijama, a da one same to nisu ni tražile. Nekoliko pritužbi stiglo je i na račun sajtova Maj Spejs, Livejournal i Dig.
Naime, korisnički podaci slati su najvećim onlajn reklamnim kompanijama kao što su Gugl DablKlik i Jahu. Materijal se sadržao od korisničkih imena, ID brojeva, kao i drugi podataka koji se tiču privatnosti.

Uobičajeno je da reklamne kompanije dobijaju adrese stranica sa kojih su korisnici kliknuli na određene oglase. Te adrese se uglavnom sastoje od kombinacije brojeva i slova koji ne mogu odvesti do pojedinačnog korisnika. Ali, kada su u pitanju soc-net sajtovi adrese sadrže korisnička imena koja oglašivače mogu dovesti do stranica sa profilom na kojima su ponekada i kopletne informacije o korisniku.

Predstavnici kompanija ističu da nisu bili svesni da primaju takve podatke i da ih ni na koji način nisu zloupotrebljavali. S druge strane, u Fejsbuku kažu da su objavili softversku izmenu koja onemogućava transfer identifikacionog koda.

Kompanija Sophos, koja se bavi sigurnošću Interneta, nedavno je sprovela anketu koja pokazuje da 60 odsto korisnika želi da obriše svoje Fejsbuk profile zbog sve učestalijih sigurnosnih propusta ovog sajta