Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Velika ponuda poslova na najvećem online događaju sezone
15.10.2010. 12:00
Izvor: Poslovni Magazin
Velika ponuda poslova na najvećem online događaju sezone
Započeo prvi regionalni sajam zapošljavanja i edukacije „Virtualni dan karijera i znanja“
13. oktobra, počeo je prvi regionalni „Virtualni dan karijera i znanja“. Sajam će se održati na adresi www.dankarijera.com na kojoj će biti postavljen 3D virtualni izložbeni prostor, a koji će omogućiti interaktivnu komunikaciju između posetilaca i poslodavaca i edukativnih ustanova. Na njemu, posetiocima iz tri države u narednih nedelju dana, radna mesta i edukativne programe ponudiće oko 50 najuspešnijih kompanija i obrazovnih ustanova iz Srbije i regiona. Regionalni izlagači, koji će radna mesta ponuditi u sve tri države, biće kompanije Japan Tobacco International, VIP Mobile i Deloitte, dok će zlatne štandove imati Philip Morris, Würth, Pricewaterhouse Coopers, Actavis, Delta Maxi, Nacionalna služba za zapošljavanje, Coca Cola Hellenic, a učestvovaće i Calsberg, Delta Generali osiguranje, Nelt, Equilibrio i mnogi drugi, što će ovaj sajam učiniti najvećim regionalnim događajem u oblasti zapošljavanja i edukacije. Cilj ovako velikog projekta je povećanje stepena zaposlenosti i obrazovanja u Srbiji i regionu, ali i predstavljanje regiona kao celine u ekonomskom smislu kroz jačanje međusobne saradnje kompanija sa ovih prostora uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških dostignuća.
Sonja Kmezić, šef Infostudovih sajtova za zapošljavanje i HR, ocenila je značaj regionalnog projekta:
„Prvi regionalni Virtualni dan karijera i znanja je odlična prilika za ljude iz celog regiona, kako nezaposlene, tako i one koji žele da promene posao. Najveća prednost sajma je u tome što ga ljudi mogu posetiti putem Interneta gde god da se nalaze, u vreme koje im najviše odgovara. Takođe, sajam olakšava promenu posla zaposlenima koji, zbog svojih poslodavaca, obično ne posećuju fizičke sajmove. Sa druge strane, ovo je retka prilika za poslodavce ne samo da pronađu kvalitetne zaposlene, već i da se brendiraju regionalno kao uspešne kompanije i dobri poslodavci. Prilika koju savremene kompanije iz regiona svakako nisu propustile.“

Posetioci „Virtualnog dana karijera i znanja“ će moći da jednostavno, brzo i potpuno besplatno, pregledaju ponudu otvorenih radnih pozicija izlagača, te putem mogućnosti chat-a opušteno razgovarati sa vodećim ljudima iz kompanija i edukativnih ustanova. Kako bi se i u sklopu Virtualnog dana karijera i znanja osigurao i direktni kontakt s poslodavcima i kandidatima, Infostud će već 14. oktobra na Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), održati prvi okrugli sto i radionicu na temu „Šta su soft skills, a šta hard skills i zašto su važni?“, na kojoj će učestvovati poslodavci kompanija Japan Tobacco International, VIP Mobile, Würth i Phillip Morris, kao i predstavnici centra za razvoj karijere FEFA.

Tomislav Ćetković, šef obrazovnih sajtova Infostuda, objasnio je važnost okruglog stola i radionica koje će biti organizovane tokom trajanja “Virtualnog dana karijera i znanja”, u Beogradu i Novom Sadu:
„S obzirom na veliku konkurenciju koja očekuje svakoga ko je u potrazi za poslom neophodno je biti svestan da upravo dodatna edukacija može biti ključni faktor za dolazak do dobrog radnog mesta. Prvi regionalni virtualni dan karijera i znanja ima za cilj i da ukaže da obrazovanje mora biti u funkciji tržišta rada, što zahteva da sistemi obrazovanja i zapošljavanja moraju uzajamno da sarađuju i da se dopunjuju. Stoga će posetioci sajma imati mogućnost da se upoznaju i prijave na različite edukativne programe koji im mogu olakšati put do posla i karijere.
Osim onlajn sajma u saradnji sa Univerzitetskim centrima za razvoj karijere organizovaćemo i radionice sa simulacijama intervjua za zapošljavanje i okrugli sto na temu zapošljavanja kako bismo svim zainteresovanima u potrazi za poslom približili moderan proces zapošljavanja i upoznali ih sa veštinama koje poslodavci očekuju od potencijalnih kandidata.“
Činjenicu da vodeće svetske kompanije prepoznaju onlajn sajam zapošljavanja kao revolucionarno nov način regrutacije kadrova, potvrdila je i Ana Veljković, menadžer za komunikacije kompanije Japan Tobacco International - regionalnog učesnika „Virtualnog dana karijera i znanja“:
„Ulaganje u obrazovanje, obuke, profesionalni razvoj i inovacije strateško je opredeljenje kompanije Japan Tobacco International i upravo te vrednosti promoviše virtuelni sajam karijera. Zbog toga učestvujemo u ovom izuzetnom projektu. S druge strane, kao kompaniji koja posluje u sve tri zemlje koje učestvuju na sajmu, mogućnost da učestvujemo na prvom virtuelnom regionalnom sajmu karijera, predstavlja šansu da upoznamo perspektivne stručnjake iz regiona i ponudimo im mogućnost da svoje obrazovanje i ambiciju pretvore u praktično znanje i karijeru!”
Prvi regionalni Virtualni dan karijera i znanja medijski su podržali Radio televizija Srbije, Press, Radio S i Ekonom:east media group kao i drugi najuticajniji mediji u Srbiji i regionu. Takođe, značaj projekta je prepoznalo i Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministartsvo prosvete, Privredna komora Srbije a ličnu podršku dao je i premijer Vlade Republike Srbije, gospodin Mirko Cvetković. Podršku daju i najviše državne institucije u ostale dve države.
Inače, prvi regionalni Virtualni dan karijera i znanja organizovaće Infostudovi sajtovi poslovi.infostud.com i znanje.infostud.com u saradnji sa najvećim regionalnim portalima za zapošljavanje i regrutaciju posao.ba iz Bosne i Hercegovine i moj-posao.net iz Hrvatske.