Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom
18.10.2010. 12:00
Izvor: SEEbiz/B92
Svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom
BEOGRAD - Procenjuje se da je svaki deseti računar u Srbiji zaražen virusom. Ove godine u Srbiji uhapšena je prva osoba zbog sumnje da je napravila prvi kompjutereski virus i njim zarazila više kompjutera u zemlji i inostranstvu.
Virus, nazvan Omea, bio je toliko opasan da nije postojao podatak koji bi mogao da se sakrije i ne dođe u ruke njegovog tvorca.

Radi se o internet related chat Trojancu koji koristi ove kanale sa zaraženim računarom, takođe je imao funakciju snimanja rad na tastaturi, snimanja aktivnog desktopa računara, dakle ekrana monitora i na takav način on je bio u mogućnosti da prikupi i podatke o tim finansijskim transakcijama, ali ne samo te podatke nego i mnoge druge kao što su ti privatni i lični podaci vlasnika zaraženih računara.

Zlonamerni softver vrši svoju funkciju, instalira se u tzv. sistem 32, folder Windowsa što mu omogućava da se podiže sa svakim podizanjem operativnog sistema, da konstantno bude aktivan i da konstantno šalje podatke i snima naređenja od onoga ko ga je napravio.

Većina zloćudnih programa, danas funkcioniše na način kao virus Omea. Žrtve se vrbuju preko interneta, šalju im se zaražene poruke, a potom zloupotrebljavaju podaci.

Šteta koju računarski virusi prouzrokuju na nivou globalne privrede, dostigla je cifru od više milijardi dolara.