Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Microsoft pomaže Mozilli?
24.12.2010. 12:00
Izvor: B92
Microsoft pomaže Mozilli?
Zbog problem sa licencama i velikim cenama, Mozilla ne nudi podršku za video kodek H.264 u Firefoxu, ali Microsoft, od koga se to nije očekivalo, želi da pritekne u pomoć.
Napravio je dodatak koji omogućava da Firefox 3.6 i 4.0 beta koriste podršku za H.264 napravljenu za Windows 7 i tako će moći da reprodukuju video koji zahteva taj kodek.
Ukoliko želite da isprobate kako to radi preuzmite dodatak nazvan HTML5 Extension for Windows Media Player Firefox Plug-in odavde.
Oznaka HTML5 video obećava da će se eliminisati potreba za dodacima kao što su Flash ili QuickTime. Tužno je samo što je put od obećanja do ostvarenja dugačak. Iako HTML5 omogućava autorima web strana da na njih dodaju oznaku video, taj video zapravo reprodukujubrowseri, a tu i počinje problem — ne zna se koji video kodek treba da koriste.
Apple se zalaže za H.264, ali taj kodek zahteva licenciranje i dodatna plaćanja, jer nije slobodan za korišćenje. Mozillin Firefox podržava kodeke Ogg Theora i WebM, koji su otvoreni i besplatni, Google Chrome podržava sva tri, Opera podržava Ogg Theoru i WebM, a Microsoft je odlučio da IE9 podrži H.264 i WebM.
Ove razlike u podršci samo su napravile zbrku za HTML5 video.
Microsoftov novi dodatak donosi Firefoxu podršku za H.264 htela to Mozilla ili ne. Na stranama koje imaju oznake HTML5 video on ih zamenjuje pozivima za Windows Media Player Plug-in. Nažalost, to ne radi baš savršeno, jer mnoge web strane, da bi se izborile s različitim podrškama za kodeke u različitim browserima, koriste JavaScript da detektuju koji kodek podržavaju pre nego što prikažu video. U takvim slučajevima novi dodatak neće raditi, jer taj detektorski kod neće videti podršku za H.264 (pošto ona nije prirodni deo Firefoxa već dodatni).
Da ironija bude veća, Microsoftovi browseri uopšte nemaju podršku za web video, bez obzira na korišćeni kodek (IE9 će imati podršku za HTML5 video kad se bude pojavio sledeće godine). Neki ljudi su već razvili ekperimentalni dodatak za IE ne bi li pomogli sadašnjim verzijama IE da prikazuju pravi web video.
Microsoftov dodatak je daleko od idealnog, ali bar nudi parcijalno rešenje. Dugoročno browseri će verovatno svi podržati WebM, koji izgleda ima najširu podršku (Apple Safari jedini nije u toj priči), a ukoliko se to ne desi rešenja poput ovog postaće uobičajena pojava.