Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Iskoristite profil kreativno
03.01.2011. 12:00
Izvor: B92
Iskoristite profil kreativno
Francuski umetnik, Aleksandr Uda, bio je prvi koji je novi izgled Facebook profila iskoristio na kreativan način. Nakon njega, mnogi su učinili isto.
Portal Mashable doneo je pregled najzanimljivih, na ovaj način osmišljenih, profila, a uz malo truda, to možete učiniti i vi, prateći upustva koja je objavio britanski Telegraph.
Za to vam je, osim fotografije koju želite na svom profilu, potreban i program u kom možete obrađivati fotografiju, minimalno 692 piksela široku, i aktiviran novi profil.
Prvi korak - cropujte željenu fotografiju na širinu od 692 piksela, koliko iznosi širina novog profila. Levi deo biće vaša profil slika, a krajnji desni, poslednja slika u nizu.
Počevši od gornjeg levog ugla, opet koristeći opciju crop, "režite" fotografiju, pomerajući kursor na dole desno, na veličinu od 180x540 piksela (visina i širina). To će biti glavna slika na profilu.
Ona je 20 piksela viša od ostatka fotografija, odnosno vašeg budućeg foto stripa, tako da za ostatak počnite da cropujete od ivice vaše profil slike, bočno, i 20 piksela od gornje ivice, i "odrežite" deo fotografije širok 492 i visok 68 piksela.
Od tog komada sada treba napraviti strip od pet sličica koje su razdvojene prostorom od dva piksela.
To ćete uraditi tako što ćete početi sa jedne strane i odseći deo širok 96,8 piksela (visina 68), pa ostavite 2 piksela prostora, i postupak ponavljate dok ne dobijete pet delova vašeg foto stripa.
Nakon što ste dobili sve elemente, uploadujte svih šest fotografija na Facebook. Na najvećoj slici se nemojte tagovati, a na ostalima se tagujte sledećim redom - fotografija koja treba da bude poslednja u nizu, mora da bude ona na kojoj ćete se prvo tagovati, pretposlednja druga i tako do prve, koja se nalaze odmah sa desne strane profil fotografije, koju ćete poslednju označiti.
I to je to. Ukoliko ste zadovoljni svojim uratkom, možete ostaviti link ka svom profilu ili screenshot u komentaru.