Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Dva nova Fujitsua
10.01.2011. 12:00
Izvor: B92
Dva nova Fujitsua
Dva nova primerka iz osvežene ponude Fujitsuovih mobilnih računara bili su predmet pažnje redakcije prethodnih nedelja. Ovoga puta radi se o računarima iz dva segmenta, ekonomskom i ultramobilnom.
Fujitsu LifeBook AH530 jedan je od onih za kojim ćete sigurno posegnuti ukoliko tražite laptop sa oko 500 eura u džepu. Fujitsu se potrudio da u plastično sjajno ispolirano kućište smesti prilično solidan hardverki sklop za pomenuti novac, što je u primerku koji smo testirali značilo Intel Core i3-350M procesor (2 jezga na 2,26GHz, Hyper-Threading, virtuelizacija, integrisana Intel HD grafika), 2 gigabajta memorije, hard disk od 320GB i ekran pomenute dijagonale (tačnije 15,6 inča) i "HD ready" rezolucije od 1366x768 piksela.
Pomenuta celina pre svega dovoljno je izdržljiva za svakodnovne zahteve, spojevi su valjano realizovani te cela sprava odaje utisak čvrstine i izdržljivosti u ovom kontekstu.
Sa druge strane, manje ili više sjajna plastika u zavisnosti od dela uređaja, umanjuje ukupni doživljaj kvaliteta, iako je relani kvalitet kućišta skoro pa potpuno adekvatan za cenovni rang. Tastarura je takođe prosečnog kvaliteta, ravna i reklo bi se laka za navikavanje.
Touchpad je pak izrazito mali što je jedna od ozbiljnijih mana ovog primerka. Osetljivost je dobra, tasteri su dovoljno veliki, ali je sasvim izvesno da će miš na radnom stolu biti neophodna periferija kada je ovaj računar u pitanju.
Sjajnu plastiku prati i sjajni LED ekran koji pruža sasvim korektan nivo kvaliteta prikaza u još uvek komfornoj rezoluciji za tu dijagonalu. Korišćenje nije pokazalo ni jedan problem kada je ekran u pitnaju te je sasvim izvesno da će zadovoljiti većinu potencijalnih kupaca.
Što se priključaka i proširenja tiše, AH530 ima tri USB porta, čitač memorijskih kartica, HDMI i VGA izlaze i mrežni priključak. DVD rezač je takođe tu, a svi priključci i proširenja osim audio konektrora i čitača SD kartica smešteni su sa strana uređaja koji "teži" oko 2,5 kilograma.

Jedanaestica
LifeBook PH530 predstavik je segmenta koji je ozbiljno uzdrman invazijom jeftine netbook galanterije. Iako za inč i nešto veći od netbook standarda, PH530 je pravi kompjuter, što znači Intel Core i3-330UM procesor (2 jezgra na 1,2GHz, Hyper-Threading, virtuelizacija, integrisana Intel HD grafika, mala potrošnja), 4GB memorije, hard disk od 320GB i ekran istovetne rezolucije kao i AH530.
Materijali, izrada i kvalitet kućišta skoro su pa isti kao u slučaju petnaestoinčnog kolege. Radi se o sjajnoj plastici koja je dobro spojena u celinu, što je u slučaju PH530 pomereno napred rešenjem za spojeve poklopca i ostatka računara. Radi se o izvesnom nivou amortizacije spojeva koji smanjuje mogućnost oštećenja prilikom nepažljivog rukovanja otvorenim računarom.
Ako biste, na primer, poklopac otvoren pod pravim uglom u odnosu na bazu pritisli na dole primetili biste kako se "šarke" ugibaju i amortizuju pomeranje nastalo usled pritiskanja. Budući da se radi o ultramobilnoj spravi, korist ove vrste zaštite je očigledna.
Tastatura je na žalost nešto manja od standardne, ali veoma kvalitetna. Tačnije, vrlo je uporediva sa visoko kvalitetnim tastaturama poput onih na IBM Thinkpad modelima, te je kucanje na njoj, nakon perioda navikavanja na manje dimenzije, zadovoljstvo.
Touchpad je daleko optimalnije veličine u odnosu na sam kompjuter nego što je to slučaj sa AH530, uz tastere koji su nešto lošiji u odnosu na pomenutog.
Ekran i u ovom slučaju prati sjaj celog računara, ali je prikaz veoma dobar budući da se takođe radi o LED primerku, rezolucije od 1366x768 piksela na dijagonali od 11,6 inča.
Shodno gabaritu, PH530 nema optički uređaj, dok je priključna moć skoro pa identična kao na AH530, uz nešto drugačiji raspored priključaka. Valja napomenuti da je pored uobičajenim načina za povezivanje, PH530 opskrbljen mogućnosću povezivanja preko mobilnih mreža (UMTS). Masa LifeBooka PH530 je oko 1,4Kg.

Zaključak
Kada govorimo o petanestoinčnom primerku stvar je prilično jasna. Radi se o modelu u ekonomskoj klasi koji svakako treba uzeti u obzir ako je cilj kupiti laptop ovih dimenzija koji može bez većih problema završiti sve zadatke "internet/office" svakodnevice.
Igranje i zahtevnije grafičke akcije mogu biti previše za integirsanu grafiku, pa su manje zahtevne (neki će reći starije) igre u nižim rezolucijama i lake Photoshop egzibicje limit preko koga verovatno neće biti zadovoljavajućih rezultata. Računar se tokom testa nije značajnije grejao, baterija je se pokazala prosečno, što je između 2 i 3 sata intenzivnog korišćenja.
PH530 valja posmatrati u potpuno drugačijem kontekstu. Radi se o mašini koja targetira ljude kojima su potrebne ultramobilne sprave koje omogućavaju dobar nivo performansi. U tom kontekstu PH530 je tu negde, budući da nizak takt procesora ne obećava puno što je kompenzacija za duži vek baterije koja je tokom testiranja trajala između 5 i 6 sati. Ugrađeni procesor i dosta memorije obezbeđuju dovoljno resursa za uobičajene internet i office zahteve uz sličnu situaciju sa igranjem i grafikom kao kod AH530.
Drugim rečima, PH530 će sasvim izvesno omogućiti nošenje kancelarije sa sobom, dobar rad uz dobar ekran i rezoluciju. Iako cene na našem tržištu još uvek nema, Fujitsu online shop za Nemačku kaže da PH530 košta 940EUR.