Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Google softver u Iranu
24.01.2011. 12:00
Izvor: B92
Google softver u Iranu
Google je po prvi put omogućio korisnicima u Iranu da koriste njegove programe - Google Earths, Picasa i Chrome, ali je blokirao pristup pomenutim servisima vladinim kompjuterima u toj zemlji.
Google je, u saradnji sa američkim zvaničnicima, radio na tome da ove programe učini slobodnim za preuzimanje,u skladu sa ograničenjima koja su ublažena početkom prošle godine.
Na zvaničnom blogu se navodi da uprkos tome što su strani novinari proterani, deljenje informacija putem interneta je preovladalo, i po prvi put Google će učiniti da pomenuti programi budu dostupni za preuzimanje u Iranu, rekao je Nil Martin iz Googlea, zadužen za izvozne proizvode u ovoj kompaniji.
"YouTube i Twitter su često navođeni od strane novinara, blogera i aktivista kao najbolji izvor informacija iz prve ruke i fotografija sa lica mesta", rekao je on.
Sankcije SAD-a, u to vreme, branile su preuzimanje softvera u Iranu, koje su demontranti potencijalno mogli da upotrebe u svoju korist, a sada su neke od tih zabrana ukinute, naveo je Martin.
"Mi verujemo da što više dostupnih proizvoda znači više mogućnosti izbora, slobode i, na kraju, više moći za svakog pojedinca u Iranu i širom sveta", istakao je on.
Upotrebu web servisa u Iranu, aktivno posmatra i Vašington. Usred protesta u Iranu zbog predsedničkih izbora zvaničnik Stejt departmenta zatražio je od Twittera da odloži redovno održavanje ovog servisa, koje bi moglo da ga učini nedostupnim na određeno vreme, kako bi Iračani mogli da ga koriste prilikom dogovaranja protesta, prenosi AFP.