Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Fejsbuk slavi sedmi rođendan
04.02.2011. 13:00
Izvor: Blic
Fejsbuk slavi sedmi rođendan
KEMBRIDŽ - Najpopularna društvena mreža na internetu "Fejsbuk" (FB) danas obeležava punih sedam godina postojanja. "Fejsbuk" je počeo sa radom 4. februara 2004. godine i danas ima više od 600 miliona korisnika širom sveta.
Ova društvena mreža je ujedno i najpopularnije mesto za objavljivanja fotografija, sa više od 14 miliona novih dodatih fotografija dnevno.
Kreator sajta Mark Cukerberg stvorio je ovu društvenu mrežu dok je bio student na Univerzitetu Harvard. Prvobitno članstvo na ovoj internet stranici bilo je dozvoljeno samo studentima sa Harvarda, koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmenjivati informacije.
Kasnije su se mreži priključili mnogobrojni univerziteti, srednje škole i velike kompanije u Americi, a potom se FB proširio po Evropi i ostatku sveta.
U nekim zemljama kao što su Sirija, Kina, Vijetnam i Iran, pristup ovoj internet stranici je povremeno blokiran. Jedan od problema je predstavljalo poštovanje privatnosti korisnika, koje je nekoliko puta dovedeno u pitanje.
Uprkos kritikama FB je danas najpopularniji servis za socijalizaciju sa rastućim brojem korisnika. Čak je nazvan i "novim internetom", a Cukerberg je stekao nadimak "novi Bil Gejts" (osnivač Majkrosofta).
O vrednosti "Fejsbuka" najbolje govori podatak da je "Majkrosoft" krajem 2007. godine platio 240 milona dolara za 1,6 odsto učešća u deonicama.