Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Kanada ukida flat rate pristup internetu?
07.02.2011. 12:00
Izvor: B92
Kanada ukida flat rate pristup internetu?
Kanadska agencija za regulaciju radija, televizije i telekomunikacija donela je odluku koja bi mogla značiti kraj flat rate pristupa internetu u toj zemlji.
Agencija za regulaciju radija, televizije i telekomunikacija u Kanadi (Canadian Radio-Television and Telecommunications commissions ili CRTC) nedavno je omogućila Belu i Rodžersu, telekomunikacionim divovima u toj zemlji, da manjim internet provajderima naplaćuje iznajmljene vodove po ostvarenom prometu. Ta odluka je efektivno ukinula flat rate pristup internetu koji je danas postao standard po kojem se pristupa internetu u razvijenim zemljama.
Mali innternet provajderi odmah su morali da revidiraju svoju ponudu krajnjim korisnicima, čime je bila ugrožena cela internet ekonomija u Kanadi. Kanađani su bili suočeni s ograničenjem protoka podataka na svega 25 gigabajta mesečno.
Krajnji korisnici su se odmah pridružili manjim provajderima i organizovali pisanje peticije kanadskoj vladi da promeni odluku CRTC-a. Reakcije na tu odluku mogle su se čuti i van granica Kanade, te je na kraju kanadski premijer Stiven Harper obećao da će nešto uraditi. Na svom službenom Twitter profilu je objavio da je zatražio od CRTC-u da revidira svoju odluku.
Danas se dobar deo svetske ekonomije oslanja na internet, a velik broj firmi i njihovih zaposlenih zavisi od veza visoke propusnosti do krajnjeg korisnika. Na kraju krajeva, napredak u telekomunikacijama važan je pokretač inovacija i naučnih otkrića, ali je zaslužan i za povećanje kvaliteta života u celome svetu.
Odluke o drastičnom smanjenju prometa koji krajnji korisnik sme ostvariti vratiće zemlju koja ih donese u informatičko kameno doba.