Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Koliko je bezbedan tvoj virtuelni život?
09.02.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Koliko je bezbedan tvoj virtuelni život?
Povodom Dana bezbednosti na internetu, Evropski zavod za statistiku Eurostat objavio je da je oko trećina internet korisnika u EU tokom godinu dana dobila kompjuterski virus, a tri odsto je pretrpelo finansijski gubitak usled neovlašćenog korišćenja kartice, traženja informacija ili drugih prevara.
U svetu se danas obeležava Dan za bezbedniji internet pod sloganom "Više od igre - to je tvoj život". Centralna tema je "Naši virtuelni životi".
Kako je saopštio organizator, Evropska organizacija "Insejf" (Insafe), biće održano 500 događaja u 65 zemalja širom sveta. U Srbiji će Ministarstvo za telekomunikacije Dan za bezbedniji internet obeležiti u beogradskoj osnovnoj školi "France Prešern".
Ministarstvo će u toj školi na Miljakovcu otvoriti digitalni kabinet i organizovati kviz za učenike o bezbednosti dece na internetu.
Ovo je treća godina da Ministarstvo obeležava Dan za bezbedniji internet, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da Ministarstvo cele godine sprovodi aktivnosti za zaštitu dece na internetu.
Ministarstvo je pokrenulo i obrazovni sajt o bezbednosti na internetu "Klikni bezbedno", koji pruža informacije deci i roditeljima o zaštiti na internetu.
Iz prošlogodišnje ankete koju su sproveli Miinistarstvo za telekomunikacije i medijska dokumentacija Ebart, proizilazi da se roditelji svakog trećeg deteta ne interesuju za to šta oni rade na internetu. Većina (60 odsto) ispitanika izjavilo je da nije doživelo neugodnosti na svetskoj mreži, a oko 20 odsto njih se ne seća da li je imalo problema na internetu.
Povodom Dana bezbednosti na internetu, Evropski zavod za statistiku Eurostat objavio je da je oko trećina internet korisnika u EU tokom godinu dana na svetskoj mreži dobila kompjuterski virus, a da je tri odsto korisnika pretrpelo finansijski gubitak usled neovlašćenog korišćenja kartice, traženja informacija ili drugih prevara.
Najveći procenat zaraženih kompjutera bio je u Bugarskoj (58 odsto), a najmanji u Nemačkoj (22 odsto), pokazalo je istraživanje Eurostata.
Većina korisnika interneta u EU u 2010. je imala zaštitne programe - 84 odsto. Najveći procenat bio je u Holandiji (96 odsto) i Luksemburgu, Malti i Finskoj (91 odsto), a najmanji u Letoniji (62 odsto), Rumuniji (64 odsto) i Estoniji (65 odsto).
U zemljama Evropske unije, 14 odsto osoba koje imaju decu imalo je softver za roditeljski nadzor ili filtriranje interneta.
Svaki 20. ispitanik koji živi sa decom u EU u istraživanju je kazao da su deca došla do neodgovarajućih sadržaja ili su se povezala sa potencijalno opasnim osobama preko kompjutera kod kuće.
Prema statistici "Insejfa", ljubitelji igrica provode u proseku osam sati nedeljno igrajući igre na internetu, na društvenoj mreži Facebook ima više od pola milijarde korisnika, koji na toj mreži mesečno provedu 700 milijardi minuta. Na virtuelnom svetu - Second Life u januaru 2010. je bilo 18 miliona naloga.
Dan bezbednijeg interneta obeležava se svake godine drugog utorka u februaru. Aktivnosti za podrizanje svesti o problemima bezbednosti na internetu traju čitavog meseca.