Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Stiže munjevito brz prenos podataka
28.02.2011. 12:00
Izvor: B92
Stiže munjevito brz prenos podataka
Intel je osmislio superbrz univerzalni priključak za periferne uređaje koji se prvi put pojavio na novim prenosnim računarima MacBook Pro.
Intelova tehnologija Thunderbolt omogućava prenos podataka između računara i perifernih uređaja brzinom od 10 gigabita u sekundi. Novi interfejs donosi povećanje brzine od 20 puta u odnosu na USB 2.0 i 12 puta u odnosu na FireWire 800. Prvi računar na koji je ugrađen Thunderbolt je novi MacBook Pro.
Zanimljivo je da se na Thunderboltov interfejs mogu spajati i monitori, a zahvaljujući adapterima neće biti važno kakav konektor koriste. U pripremi su adapteri za DisplayPort, HDMI, DVI i VGA konektore.
Očekuju se i adapteri za USB, Firewire i SATA konektore, čime će biti omogućeno spajanje starijih eksternih diskova na računare opremljeneThunderboltom. Ogromna propusnost omogućiće spajanje vrlo brzih diskova, pa čak i uređaja s RAID poljima diskova koji će se u tom slučaju ponašati kao da su integrisani u računar.
Novi interfejs može i napajati energijom periferne uređaje spojene na njega, što ga čini podobnim za spajanje eksternih hard diskova bez posebnog napajanja. Thunderbolt je u stanju isporučiti 10W energije spojenom uređaju.
Intel se nada da će Thunderbolt zameniti mnoštvo starijih tehnologija kao što su USB ili FireWire. Odbacivanje većeg broja različitih priključaka korisnike će rešiti brige o načinu spajanja perifernih uređaja na računar, a proizvođači računara će uštedeti na prostoru za priključke, što će dovesti do manjih laptopova i jeftinijih matičnih ploča za desktop računare.