Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Kupujte onlajn, ali se i čuvajte
14.03.2011. 12:00
Izvor: B92
Kupujte onlajn, ali se i čuvajte
U Srbiji tek četvrtina građana kupuje robu i plaća usluge preko interneta, pokazala su poslednja istraživanja portala Banke:online.
Šta su prednosti takvog načina plaćanja?
Nema redova i čekanja, nema gužve, a ne morate ni da lutate po gradu tražeći sve ono što vam je potrebno. Dakle – jednostavno i brzo, ali sve, ipak, nije idealno, problem je u sigurnosti takvih transakcija. Savet stručnjaka ovog portala je – kupujte, ali se i čuvajte.
Plaćanje karticama na internetu je idealno. U domaćim bankama postoje kartice koje su namenjene upravo ovom vidu kupovine. Prednost ove posebne vrste kartica ogleda se u tome što možemo zaključavati karticu nakon upotrebe i time sprečiti da nam neko povuče pare s računa. Ipak, ništa na internetu nije potpuno sigurno, pa ni zaključavanje kartice.
Većina korisnika u Srbiji prebacuje novac na internet karticu neposredno pre kupovine kao i iznos koji je potreban za tu transakciju. Predostrožnost je svakako opravdana i neophodna za ovaj sistem plaćanja.
Ne postoji savršen recept za najbolju moguću zaštitu, ali postoji nekoliko stvari kojih bi se trebalo pridržavati. Saveti za kupovinu putem interneta bili bi sledeći:
Veoma je važno da pazimo gde ostavljamo lične podatke. Postoje razni načini na koje nam neko može nauditi putem interneta. Bilo da je u pitanju slanje bezbroj komercijalnih mejlovanama ili našim prijateljima ili krađa identiteta i pražnjenje računa u bankama.
Obavezno obratiti pažnju kada se traže podaci o platnoj kartici.Ukoliko nam broj kartice traže i u trenucima kada ništa ne kupujemo već pod izgovorom da bi učestvovali u nagradnim igrama treba biti oprezan. Ovo je veoma čest način dolaženja do informacija koje se posle zloupotrebe.
Pažnju treba obratiti i na sajt na kome vršimo plaćanje. Ukoliko nam sajt nije poznat, nije loše da ga proverimo preko Googlea, kako bismo se raspitali o iskustvima drugih i videli komentare o tome. Drugi način za prepoznavanje sigurnog sajta jeste prikazivanje zaključanog katanca ili ključa na pretraživaču koji koristimo. Ovo nije u potpunosti sigurno, ali može pomoći. I treći i u praksi najčešći način za prepoznavanje sigurnog sajta za plaćanje jeste razlika u adresi samog sajta. Sigurna stranica za plaćanje umesto početka adrese oblika „http” ima oblik „https”.
Možda na prvi pogled deluje veoma rizično kupovati preko interneta, ali isto tako postoji i opasnost da nas opljačkaju kada idemo u klasičan šoping, što nas, ipak, ne sprečava da to obavimo. Upravo ovako se treba odnositi i prema internet kupovini. Rizik postoji, ali postoje i prednosti, a nama kao korisnicima je da se odlučimo i izaberemo najsigurniji način, poručuju s portala Banke:online.