Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Šta nam donosi Internet Explorer 9
21.03.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Šta nam donosi Internet Explorer 9
Najnovija verzija web pretraživača Internet Explorer 9 dostupna je za besplatno preuzimanje širom sveta i to na 40 jezika.
Online istraživanje kompanije Microsoft, sprovedeno u 21 zemlji u Evropi (između ostalih i u Srbiji), Africi i Bliskom Istoku, na uzorku od 11.551 ispitanika, pokazalo je da čak 92 odsto korisnika nije zadovoljno funkcionisanjem pretraživanja sajtova. Osnovne zamerke odnose se na brzinu pretraživača, bezbednost i privatnost koju pružaju.
Internet Explorer 9 omogućava kontrolu dodataka koji usporavaju pretraživač, upozorava korisnike ukoliko preuzimaju potencijalno štetan sadržaj istovremeno štiteći korisnika i računar sistemom pametnog filtriranja koji otkriva i blokira Internet stranice preko kojih se distribuira štetan softver kroz socijalni inženjering. Firma NSS Labs je IE9 pozicionirala kao trenutno najsigurniji pretraživač na tržištu, navodi se u saopštenju kompanije Microsoft Srbija.
IE9 je veoma brz jer za razliku od ostalih pretraživača koristi maksimalno centralni procesor i grafičke kartice. To je jedini pretraživač na tržištu koji nudi potpuno hardversko ubrzanje za HTML5. Ima redizajnran interfejs što ga čini jednostavnijim od većine konkurentskih pretraživača. Osim toga, ima poboljšani download manager odnosno bolje upravljanje datotekama koje skidate s Interneta.
Internet Explorer 9 će pri otvaranju novog taba prikazati i najčešće posećivane stranice. Izbačen je takozvani search bar kojem se sada pristupa direktnim upisivanjem traženog pojma u mesto za web adresu.
Sa 40 miliona preuzimanja tokom probne faze IE9 je postao najpopularnija beta verzija nekog internet pretraživača u istoriji.
IE9 prilagođen je u potpunosti Windows 7 operativnom sistemu, tako da maksimalno koristi sve njegove potencijale.