Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Srpski hakeri pomažu Gadafiju?
25.03.2011. 12:00
Izvor: B92
Srpski hakeri pomažu Gadafiju?
Više od 50.000 internet korisnika iz Srbije već danima ugrožava borbu libijske opozicije protiv režima Muamera el Gadafija aktivnim pružanjem podrške njemu i njegovom režimu i vođenjem sajber rata protiv snaga koje se bore protiv njega, tvrdi opozicioni Libijski omladinski pokret.
"Korisnici iz Srbije pokrenuli su progadafijevski pokret na Fejsbuku, Twitteru, MySpaceu, YouTubeu i drugim društvenim mrežama i mi, posle konsultacija sa administratorima tih mreža, procenjujemo da je više od 50.000 internet korisnika iz Srbije aktivno uključeno u pružanje podrške Gadafiju", navedeno je u saopštenju te organizacije dostavljenom Tanjugu.
Mediji poklanjaju veliku pažnju ovim aktivnostima koje su privukle Gadafijeve pristalice iz drugih zemalja, a libijska državna televizija redovno emituje ono što pišu Gadafijeve pristalice iz Srbije, kako bi pokazala da on i dalje ima podršku u drugim zemljama, navodi libijski pokret.
Pored toga, veliki broj korisnika iz Srbije vodi rat na internetu protiv antigadafijevih grupa i sajtova, tako što "hakuju, spamuju ili obaraju sajtove povezane sa snagama koje se bore protiv Gadafija, NATO, SAD, Francuskom, Velikom Britanijom", prenosi Tanjug.
Libijski omladinski pokret sumnja da iza ovog projekta stoje moćne političke organizacije, jer smatra da je za zemlju sa skromnim brojem korisnika interneta, ovakav projekat previše ozbiljan da bi nastao spontano, i zahteva veliku količinu rada, predanosti i novca.
"Mi sumnjamo da iza ovog progadafijevog pokreta stoje moćne političke organizacije i političke partije i apelujemo na međunarodnu zajednicu da hitno nešto preduzme tim povodom", zaključio je Libijski omladinski pokret.