Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Gugl uvodi superbrzi internet
01.04.2011. 12:00
Izvor: Blic
Gugl uvodi superbrzi internet
Predstavnici kompanije Gugl najavili su da će Kanzas Siti biti prvi grad u kome će besplatno izgraditi optičku mrežu koja će korisnicima omogućiti ultra brzi internet - jedan gigabajt u sekundi.
Gugl je ovaj grad nazvao "fajber siti" projekat - ekstremno brzi internet, a Kanzas Siti je izabran na konkursu na koji se prijavilo preko 1.000 gradova širom SAD.
Besplatna izgradnja ovakve internet mreže je isplativiji projekat od izgradnje novog auto puta ili tržnog centra, preneo je Glas Amerike.
“Cilj nam je da povećamo brzinu interneta za 100 puta”, rekao je jedan od potpredsednika Gugla, Majlo Medin.


Naplaćivanje
Gugl će o svom trošku izraditi optičku mrežu, ali iako su servisi koje Gugl nudi uglavnom besplatni, predstavnici te kompanije su rekli da će se novi brzi internet naplaćivati po konkurentnim cenama.
Ako uporedite trenutnu brzinu interneta sa osrednjim mlazom vode, onda se budućnost korisnika interneta u Kanzas Sitiju može uporediti sa vrlo jakim mlazom.
Kanzas Siti je izabran među više od 1.000 gradova da bude pionir nove generacije internet veza, najpre zbog toga što je razvio odličnu saradnju između društvenih i privatnih organizacija.
“Imamo dosta iskustva sa Naskar trkama, izgradnjom tržnog centra i fudbalskog stadiona. Dosta smo naučili o saradnji privatnog i društvenog sektora”, objašnjava gradonačelnik Kanzas Sitija, Džo Rirdon.
“Imaćemo stadion koji će biti tehnički najsavršeniji na svetu. Posetioci će moći da plaćaju preko mobilnog i da koriste razne aplikacije, mada sve aplikacije još nisu ni smišljene”, kaže vlasnik sportskog kluba Sporting, Rob Hajnman.
“Izabrali smo Kanzas Siti jer je sa njima lako obavljati posao”, otkriva potpredsednik Gugla, Medin.
Na primer – s obzirom na to da je grad vlasnik svih javnih servisa, a kablovi za internet mrežu moraju da se ugrade širom grada – posao je sklopljen sa znatno manje papirologije.
“Ovo je samo početak. Krećemo od Kanzas Sitija”, dodaje Medin.