Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Fejsbuk" i "Gugl" u borbi za "Skajp"
09.05.2011. 12:00
Izvor: Blic
"Fejsbuk" i "Gugl" u borbi za "Skajp"
"Fejsbuk" i "Gugl" su nezavisno jedan od drugog pokrenuli pregovore o kupovini servisa IP-telefonije "Skajp", objavio je Rojters pozivajući se na više neimenovanih izvora.
Zvanično ova informacija nije potvrđena, a eksperti veruju da je to samo "pi-ar" akcija "Skajpa" u nameri da poveća svoju cenu uoči inicijalne javne ponude akcija (IPO).
Rojters se poziva na neimenovane izvore i ne precizira da li će jedan od internet giganata preuzeti "Skajp" ili se radi o usavršavaju zajedničkog projekta.
Anonimni eksperti su moguću transakciju "Skajpa" sa Guglom ili Fejsbukom ocenili na tri do četiri milijerde dolara.
Takođe je najavljeno da će "Fejsbuk" u pregovorima predstavljati njen osnivač Mark Cukerberg. Prema podacima izvora pregovori se mogu povezati sa odloženim IPO Skajpa. Izlazak servisa IP-telefonije na berzu je odložen orjentaciono za drugu polovinu 2011.
Eksperti ocenjuju da bi inicijalna javna ponuda akcija "Skajpu" mogla da donese oko milijardu dolara prihoda. "Skajp" i "Gugl" su odbili da komentarišu informaciju o pregovorima, dok su predstavnici "Fejsbuka" bili nedostupni.
"Skajp", najveći servis IP-telefonije sa sedištem u Luksemburgu, pojavio se u septembru 2003, a u oktobru 2005. kompaniju je kupio eBay za 2,6 milijardi dolara. U septembru 2009. internet aukcija eBay je prodala 70 odsto akcija "Skajpa" grupi privatnih investitora za dve milijarde dolara, zadržavši 30-procentni paket.
Svakog meseca "Skajp" koristi 139 miliona ljudi u svetu.