Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Imate .rs domen?
23.05.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Imate .rs domen?
Ako želite odgovarajući ćirilični .srb domen imaćete šest meseci "fore" da ga registrujete.
Svi Internet korisnici .rs domena, koji budu želeli da imaju i ćirilički domen .srb, imaće šest meseci da ga registruju, nakon što krene njegova opšta primena, koja se očekuje na jesen, izjavio je danas direktor Registra nacionalnog internet domena (RNIDS) Nenad Marinković.
Pre nego što krene slobodna registracija novog domena na ćiriličkom pismu, Skupština RNIDS-a, koja će, kako je Marinković najavio biti održana u subotu 28. maja, treba da usvoji Pravilnik u kome će biti utvrđen ceo postupak registracije.
Nakon toga, potrebno je pripremiti tehnološki i proceduralni deo, pre svega softver, kako bi registracija .srb domena bila moguća kroz mrežu ovlašćenih registara domena širom Srbije, kazao je Marinković Tanjugu.
"Za te pripreme potrebna su otprilike dva meseca, a da se ceo postupak ne bi pokretao tokom leta, smatrali smo da je najbolje da registracija krene od septembra ili oktobra", naveo je Marinković.
On je naveo da ćirilički domen .srb, koji za sada koristi jedino novi sajt RNIDS-a, funkcioniše besprekorno.
Bez obzira koji internet čitač neko koristi, ukoliko ukuca samo rnids.srb, bez inače suvišnog "www", otvoriće mu se isti sajt kao na adresi www.rnids.rs, objasnio je Marinković, dodajući da od podešenosti računara i Internet pretraživača samo zavisi da li ćirilička adresa ostaje vidljiva ili se pretvara u odgovarajući kod.
Govoreći o samoj proceduri registracije prvog domena na srpskom pismu, Marinković je kazao da će prvih šest meseci postojeći registranti .rs domena moći da registruju isti takav .srb domen.
"Ako adresa nečijeg sajta glasi dids.rs, u tih prvih šest meseci on će imati pravo da dobije adresu dids.srb, koja je samo za njega rezervisana", objasnio je Marinković i dodao da je u tom periodu potrebno samo da se ta registracija potvrdi preko ovlašćenog registra, a ako korisnik ne iskoristi to svoje pravo, domen postaje slobodan.
On je naveo da kada prođe tih šest meseci, nastupa faza "slobodne registracije" i svi budući korisnici ćiriličkog domena će morati da proveravaju da li su željene adrese dostupne, kao i sada u slučaju .rs domena.
Marinković je dodao da postoji ideja da se ljudi stimulišu na registraciju oba domena za sajtove, te da bi u tom slučaju i cene, ali i način registracije za njih bio povoljniji i lakši.
Kada je reč o poddomenima, Marinković je naveo i da će oni imati svoju ćiriličku varijantu. Domen co.rs će u ćiriličkoj verziji glasiti pr.srb, edu.rs će biti obr.srb, dok će lični domen in.rs glasiti od.srb, objasnio je on.
"Vladi Srbije smo predložili da domen za državne organe gov.rs na ćirilici bude vl.srb, dok bi za akademsku mrežu bio akm.srb. Jedino bi sajtovi organizacija zadržali istovetan domen org.srb", zaključio je Marinković.