Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ipak ništa od Facebooka za mlađe od 13 godina
30.05.2011. 12:00
Izvor: Mondo
Ipak ništa od Facebooka za mlađe od 13 godina
Iako se proteklih dana šuškalo o mogućnosti da se otvaranje profila na Facebooku dozvoli i mlađima od 13 godina, Mark Cukerberg kaže da od toga nema ništa.
Facebook ne namerava da dozvoli pristup osobama mlađim od 13 godina, izjavio je Mark Cukerberg, osnivač i izvršni direktor najveće društvene mreže u svetu, demantujući pojedine medije koji su najavljivali tu mogućnost.
Pristup Facebooku, koji ima više od pola milijarde korisnika širom sveta, zabranjen je osobama mlađim od 13 godina.
"Ne pokušavamo da radimo na tome da osobe mlađe od 13 godina dobiju mogućnost da naprave profil", kazao je Cukerberg na e-G8 Internet forumu u Parizu, na kojem su učestvovali čelnici kompanija Google, Facebook i Microsoft, prenosi agencija Rojters.
Uprkos zabrani, teško je kontrolisati koliko dece ima lažni profil na Facebooku. Na popularnom sajtu za društveno umrežavanje navode da dnevno uklone oko 20.000 lažnih profila i profila dece mlađe od dozvoljenog uzrasta.
Upitan za ulogu Facebooka u "arapskom proleću", događajima koji su potresli arapske zemalje od Tunisa preko Egipta do Libije, Cukerberg je rekao da je u tome presudan bio Internet, a ne Facebook.
"Mislim da Facebook nije bio ni neophodan ni dovoljan da bi se bilo koje od tih zbivanja dogodilo. Da nije bilo Facebooka, bilo bi nešto drugo", dodao je on.
Milioni korisnika na Bliskom istoku su proteklih meseci preko Facebooka i Twittera organizovali proteste.