Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Hakeri objavili upad na sajt "Sony Pictures"
06.06.2011. 12:00
Izvor: Blic
Hakeri objavili upad na sajt "Sony Pictures"
Kompanija "Soni pikčers entertejnment" se izvinila korisnicima zbog zloupotrebe ličnih podataka koju su izvršili hakeri, pri čemu je bilo ukradeno više od jednog miliona lozinki, imejl adresa i drugih informacija.
U saopštenju kompanije se navodi: "Duboko žalimo i izvinjavamo se zbog neugodnosti koje su korisnici imali zbog ovog slučaja sajber-kriminala. Talas tog kriminala koji je tokom poslednjih meseci pogodio kompanije u sklopu grupacije 'Soni', kao i veći broj vladinih agencija, preduzeća i pojedinaca, sada je pogodio i 'Soni pikčers'."
Grupa hakera, koja sebe naziva "Lulz Security" pokrala je lične podatke više od milion korisnika sajta "SonyPictures.com" i to objavila na svom Tviter mikroblogu. Hakerska grupa je uspela da pristupi adresama elektronske pošte, kućnim adresama, datumima rođenja i drugim ličnim podacima korisnika.
"Hej, nevini ljudi, čiji su podaci procureli na mrežu. Za sve to krivite Soni", navodi se u jednom od tvitova.
Sajtovi kompanija u okviru korporacije Soni su u poslednjih meseci više puta bili izloženi sajbernapadima. Razlog za agresiju sive internet mreže prema Soniju je sudski proces između korporacije i hakera Džordža "Geohot" Hotca.
Najveći atak "odmazde" dogodio se 17-19. aprila kada su hakeri uspeli da pristupe ličnim podacima više od 100 miliona korisnika video igara "Soni", uključujući i informacije o kreditnim karticama.
Spor izmedju "Sonija" i hakera "Geohot" počeo je zbog kršenja licencnog sporazuma za korišćenje konzole "Plejstejšn 3". Proces se završio početkom aprila sporazumno, ali je haker postfaktum objavio bojkot proizvoda "Sonija" i pozvao istomišljenike da mu se priključe.